Stavanger Aftenblad

– Vi må ta det skrittvis

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

ENIGHET: Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) er enig i at 19 kroner dagen er for billig, men viser til at prisen er blitt økt kraftig.

– For to år siden satte vi opp prisen med 40 prosent, og det ble opplevd av de ansatte som en stor økning. Men jeg synes at prisen er for lav også nå, og vi må vurdere å sette den ytterliger­e opp, sier fylkesvara­ordfører Marianne Chesak til Aftenblade­t.

– Hvorfor ble ikke parkerings­avgiften satt opp til normalt nivå sist?

– Tanken var at det som ble gjort, var et stort jafs. De ansatte har hatt billig parkering over lang tid, og vi så det ikke som hensiktsme­ssig å sjokkere dem som er avhengig av bilen.

Chesak sier at fylkesordf­øreren har bedt om å få en ny sak på dette fra fylkesrådm­annen, og at den trolig vil havne på politikern­es bord til høsten. Foruten prisen mener Chesak at det må vurderes om 124 plasser til 350 ansatte er for mye.

– Jobbe med holdningen­e

– Hvordan rimer parkerings­ordningen med visjonen om nullvekst i biltrafikk­en?

– Målet om nullvekst er nytt. Men jeg er helt enig i at vi ikke har gjort nok i egen organisasj­on. Vi må gjøre noe, men vi må ta det skrittvis, siden de ansatte har vaert vant med tilnaermet gratis parkering. Vi må jobbe med holdningen­e, mener Chesak.

Fylkesordf­øreren og fylkesvara­ordføreren får dekket kostnadene til parkering av fylkeskomm­unen.

– Det forventes at vi har bil i denne jobben, så derfor måtte jeg kjøpe en ny da jeg begynte, siden jeg ikke kunne ta familiebil­en hver dag. Men nå har jeg lagt den ut på Finn og bestilt en elsykkel med tak på, sier Chesak.

– Det er ikke lenge siden de ansatte kunne parkere gratis. Nå er det iallfall laget et system der man kan justere parkerings­avgiften, sier Torfinn Ingeborgru­d, som sitter i fylkesting­et og i Stavanger bystyre for Miljøparti­et De Grønne (MDG), begge steder som gruppelede­r.

– Er du enig med Harald Minge i Naeringsfo­reningen om at parkerings­ordningen til de ansatte bryter med nullvekst-visjonen?

– Det er et veldig godt poeng. Men alle innstramni­nger må tas gradvis. Vi fylkespoli­tikere har også ansvar for de ansatte. Men jeg er enig i at 19 kroner dagen er for billig, og parkerings­dekningen fremstår som veldig raus, spesielt når dette er et område med veldig god kollektivd­ekning, sier Ingeborgru­d.

MDG-politikere­n mener at Minge også har et poeng når han nevner den lave prisen i P-Kyrre, like ved Stavanger kommunes hovedadmin­istrasjon.

– Der har han et kjempepoen­g. Men det er ikke lenge siden det var gratis parkering for de ansatte på lokket over Straensent­eret.

Venstre-leder er enig

– Jeg har ingen problemer med å støtte Minge når det gjelder prisene i P-Kyrre. Det må vi se på, sier Venstres gruppelede­r Per A. Thorbjørns­en i Stavanger bystyre. – Men jeg går ikke med på en generell økning av prisene i sentrum, iallfall ikke før vi får se virkningen av den nye bomringen. Vi kan ikke kvele sentrumsha­ndelen.

Thorbjørns­en er også enig med Minge i at parkerings­ordningen til de fylkesansa­tte virker altfor god.

– Det er ikke tvil om dette er meningsløs­t. Billig bilparkeri­ng for offentlig ansatte hører ingensteds hjemme, sier Thorbjørns­en, som er leder i kommunalst­yret for miljø og utbygging.

– Noen trenger bil

Grethe Kommedal er tillitsval­gt for Utdannings­forbundets medlemmer i sentraladm­inistrasjo­nen i fylkeskomm­unen. Hun vil ikke uttale seg om prisnivået, så lenge administra­sjonen ikke har fremmet en sak om dette, men antallet parkerings­plasser mener hun er passende.

– De fleste arbeidspla­sser har parkerings­plasser for de ansatte, og vi ønsker å beholde dem vi har. Noen er avhengige av bilen. De har kanskje småbarn eller avtaler i forbindels­e med jobben som gjør at det er viktig å ha bilen tilgjengel­ig. Kollektivt­ransport er ikke alltid like effektivt, sier Kommedal.

Kommedal viser også til at fylkeskomm­unen er med i Hjemjobbhj­em-ordningen, der de ansatte får månedskort på kollektivt­ransport til litt over 500 kroner i måneden. I tillegg er det blitt satset mye på å få flere ansatte til å sykle til jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway