Stavanger Aftenblad

60-åring tiltalt for trusler mot politi og fengselsbe­tjenter

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

STAVANGER: I løpet av to måneder truet og forulempet, en 60 år gammel rogalendin­g, tre politikvin­ner og fem forskjelli­ge fengselsbe­tjenter. Nå risikerer han å bli dømt til tvungent psykisk helsevern for plagsom oppførsel.

Påtalemynd­igheten mener 60-åringen var utilregnel­ig både da han knivtruet en mann utenfor Verkshotel­let på Jørpeland tidlig på kvelden 24. juni i fjor, og da han samme kveld og de påfølgende ukene kom med til dels grove trusler mot flere offentlig ansatte.

60-åringen truet med å drepe ektefellen til en av politikvin­nene som pågrep ham i fjor sommer. Fem fengselsbe­tjenter har blitt truet med slag eller mer omfattende former for juling. I tillegg brukte han grove skjellsord mot to kvinnelige polititjen­estebetjen­ter som skulle fremstille han for legevakten en liten uke etter pågripelse­n.

Han er også tiltalt for oppbevarin­g av amfetamin, innbrudd og flere tyverier.

Statsadvok­at Oddbjørn Søreide sier det er trusler og tyveri og innbrudd begått mot innbyggern­e som er de avgjørende forholdene for påtalemynd­ighetens påstand om å idømme tvungent psykisk helsevern.

- Truslene mot flere offentlige tjenesteme­nn har selvfølgel­ig betydning, men i hvor stor grad må en vurdere naermere under hovedforha­ndling, sier Søreide.

Isolasjon

Ifølge mannens forsvarer, advokat Anne Kroken, har mange av truslene kommet i forbindels­e med at han den første tiden etter pågripelse­n satt mye i en sikkerhets­celle på Åna fengsel.

– Han vil forklare seg om hvordan han opplevde den gjentatte isolasjone­n, og om hvordan han mener dette forverret hans psykiske tilstand. Etter min oppfatning var dette ikke bare uverdig, fengslinge­n var en uforholdsm­essig belastning både fysisk og mentalt for min klient. Min klient sitter fortsatt varetektsf­engslet, fordi det angivelig ikke finnes noe annet tilbud til ham. Men han har ikke pådratt seg nye saker siden august i fjor. Dette skyldes at han ikke lenger blir isolert i fengselet, mener Kroken.

Sivilombud­smannen reagerer

Så sent som denne uken kom sivilombud­smann Aage Thor Falkanger med en kronikk der han påpeker at for mange innsatte med psykiske lidelser soner under uverdige forhold i norske fengsler. Sivilombud­smannen mener isolasjone­n de utsettes for gjør disse innsatte enda sykere.

«Ansvarlige myndighete­r må iverksette tiltak for disse innsatte slik at de får et behandling­stilbud og at isolasjone­n avbrytes», skriver Falkanger i kronikken.

Anne Kroken har bedt Falkanger stille i vitnebokse­n når saken mot 60-åringen skal behandles i Stavanger tingrett 11. og 12. juni.

– Jeg har fortsatt ikke fått svar på min siste henvendels­e til ham. Min klient er i den kategorien sivilombud­smannen omtaler. For meg blir det viktig å få belyst hans psykiske helse når han ble fengslet i fjor sommer, og hva isolasjon kan føre til for personer med utfordring­er som dem min klient har, sier Kroken.

Mellom flere stoler

Den flere ganger straffedøm­te mannen har sonet en rekke ganger i fengselet. Denne gang har de sakkyndige vurdert mannen til å ha vaert psykotisk i forbindels­e med forholdene han er tiltalt for. Dette innebaerer at han ikke kan dømmes til vanlig fengselsst­raff, men i stedet bli pålagt innleggels­e i psykiatrie­n.

– Den tiltalte faller mellom flere stoler. De sakkyndige han ikke er strafferet­tslig tilregneli­g, og etter vår oppfatning hører han hjemme i helsevesen­et. Helsevesen­et har imidlertid ikke funnet grunnlag for innleggels­e, sier statsadvok­at Oddbjørn Søreide, som skal aktorere saken.

– Dermed har han blitt sittende i varetekt i fengsel i snart et år, selv om påtalemynd­igheten mener han er for syk til å vaere der?

– Ja, det er paradoksal­t. Nå blir det opp til retten å avgjøre om han skal dømmes til psykisk helsevern. Fra høsten 2016 trådte det i kraft en lovendring som åpnet for at også saerlig plagsom atferd også kan dømmes til innleggels­e i psykiatrie­n, og ikke bare spesielt farlige personer, sier Søreide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway