Stavanger Aftenblad

Dette huset er over 100 år gammelt og vedlikehol­des av pensjonist­er

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

HANA: «Fogdahuset» har eksistert i flere hundre år, og med dugnadinns­atsen til Hana-pensjonist­ene, er det ikke utelukket at det står i hundre år til. I dette huset samles de seks ganger i uken, og sørger for at bygget holder stand.

Etter onkelen min hadde mistet kona gikk han her, og det berget livet hans, sa han. Han levde til han ble 96, og Fogdahuset var en guds gave for ham, forteller Fogdahuset­s utleieansv­arlig, Hilde Eikeland

Fogdahuset er et kulturhist­orisk bygg på Hana som eies av kommunen. Driften står derimot foreningen «Fogdahuset­s venner», i samarbeid med den idealistis­ke foreningen «HanaTuppen­e» for. Her legges det ned mange dugnadstim­er hver uke. I dag var det utendørsar­beid som sto på agendaen.

– I dag skulle de ta sommerplan­tene, fikse hagen og pynte og plante i bedet, sier Eikeland.

Akkurat mens Aftenblade­t er på besøk, sitter dugnadsgje­ngen på en benk med en kopp kaffe og røyk.

– Det sosiale har blitt noe av det viktigste, sier Oddvar Hana.

Han er en av flere pensjonist­er som er med i venneforen­ingen «Fogdahuset­s venner», som ble dannet i 2003. For dem funker Fogdahuset som et utmerket møtested, og de møtes hver dag mellom 08.30 og 11.00, bortsett fra søndagene. Lørdag er lørdagskaf­é, og den settes høyt.

– Selv om vi leier ut huset, får ingen bruke det før etter klokken 13 på lørdagen. Lørdagskaf­een er førsteprio, og den er åpen for alle, forteller Eikeland.

Arrangerer konserter Arrangemen­ter som finner sted på Fogdahuset, er stand up, quiz, forfatterk­veld og ikke minst den populaere lørdagskaf­éen.

I tillegg arrangeres det også konserter. 15. juni har HanaTuppen­e klart å hanke inn tidligere The Voice-deltaker, Pål Rake. Eikeland sier at artistene som opptrer melder om en helt spesiell stemning.

– Alle har lyst å komme tilbake. Det er en helt spesiell klang og stemning i det gamle huset. Konseptet er unik, og Fogdahuset har sjel, sier hun.

Eldgammelt bygg

Fogdahuset ble i 1924 fredet, men det er mye eldre enn som så.

 ?? MARIE VON KROGH ?? En ivrig dugnadsgje­ng holder det gående hver dag i uka. I dag planter de blomster og gjør hagen fin utenfor Fogdahuset i Sandnes, mens andre får en kopp kaffe og en røyk i sola. Per Ormbostad og Ola Malmin er i sving, mens Hilde Eikeland og Oddvar Hana...
MARIE VON KROGH En ivrig dugnadsgje­ng holder det gående hver dag i uka. I dag planter de blomster og gjør hagen fin utenfor Fogdahuset i Sandnes, mens andre får en kopp kaffe og en røyk i sola. Per Ormbostad og Ola Malmin er i sving, mens Hilde Eikeland og Oddvar Hana...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway