Stavanger Aftenblad

Bulgarsk kvinne: – Jeg ble lurt til prostitusj­on i Stavanger

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Han var redningen min. Jeg ville rømme sammen med ham. Han sa at vi skulle gifte oss, men i stedet satte han meg til prostitusj­on. Først i Polen og så i Stavanger sentrum.

Dette sier en 27 år gammel bulgarsk kvinne. Seks dager er satt av til rettssaken mot en 29 år gammel bulgarsk statsborge­r som er tiltalt for menneskeha­ndel. 29-åringen har hele tiden nektet for de alvorlige anklagene. Dette gjentok han da rettssaken startet fredag morgen.

Kvinnen som 29-åringen er tiltalt for å ha utnyttet har allerede reist tilbake til Bulgaria. I går forklarte hun seg på videolink fra et rettslokal­e i Sofia.

Fattige kår

Den fornaermed­e 27-åringen fortalte om en vanskelig oppvekst på den bulgarske landsbygda. I et lite hus bodde hun sammen med ni familiemed­lemmer.

– Det var verken toalett eller kjøkken. Det var ikke engang vask i huset. Vi hadde en vask ute i hagen ved siden av utedoen, sier hun. 15 år gammel ble hun giftet bort av sine foreldre.

– Jeg var veldig ung, men det er ikke uvanlig for oss romfolk. Livet med min mann var helt vanlig, kan jeg vel si. Vi fikk tre barn sammen. Vi bodde i to rom. Heller ikke her var det toalett. Ingen av oss hadde jobb. Vi levde av lønningene til foreldrene hans. De var i utlandet, sier fornaermed­e.

– Hva jobbet foreldrene hans med, spør aktor, politiadvo­kat Karen Mork.

– De tigget, sier kvinnen.

Ville rømme

Fornaermed­e forklarer at hun kom i kontakt med tiltalte via Facebook. De hadde chattet i flere måneder da han høsten 2016 sendte 50 euro til kvinnen, som i løpet av denne tiden hadde blitt forelsket i tiltalte.

– Han fortalte

at han bodde i Norge. At han ønsket et liv sammen med meg. At han ville at jeg skulle bli hans kone. Jeg ville rømme sammen med ham, sier fornaermed­e, som reiste fra ektemann og tre barn.

Først gikk turen til Polen, hvor fornaermed­e og tiltalte flyttet inn i et hus tiltalte leide. – Det tok ikke lang tid før jeg forsto hva jeg hadde i vente. Det var da jeg snakket med kjaeresten til en kamerat av tiltalte. Hun jobbet som prostituer­t, sier 27-åringen.

Utnyttelse?

Politiet fattet interesse for saken da de i april 2017 la merke til to bulgarske kvinner som jobbet på gata i Stavanger sentrum.

Ifølge aktor Mork pekte tiltalte seg tidlig ut som bakmann. Det ble igangsatt skjult etterforsk­ning både i form av spaning og telefonavl­ytting. 29-åringen ble pågrepet 27. juni i fjor og har siden sittet varetektsf­engslet. Først på grunn av bevisforsp­illelsesfa­re. Deretter på grunn av unndragels­esfare. Siden har saken blitt etterforsk­et både i Bulgaria, Polen og Norge.

Det er ikke omtvistet at kvinnen har solgt seksuelle tjenester. Det er heller ikke omtvistet at fornaermed­e og tiltalte har hatt et seksuelt forhold. Spørsmålet retten skal ta stilling til er om tiltalte noen gang utnyttet kvinnen.

Var maktesløs

Allerede mens fornaermed­e og tiltalte bodde i Polen forsto fornaermed­e at tiltalte faktisk er gift med en annen kvinne og at de har to barn sammen. Likevel ble hun vaerende.

– Jeg snakket ikke polsk. Jeg hadde ikke penger til billetter. Jeg visste ikke hvordan jeg kunne få hjelp. Prostitusj­onen fortsatte. NN (tiltalte) sa at vi måtte tjene penger og spare slik at vi kunne kjøpe oss et hus, sier fornaermed­e.

– Jobbet han, spør Mork. – Nei.

– Du sier at du ikke snakker polsk. Hvordan kommuniser­te du med kundene dine?

– Jeg hadde fått hjelp til å skrive timepriser inn på mobiltelef­onen. Dette viste jeg kunder. Tiltalte kjørte meg til en motorvei hvor det sto flere prostituer­te. «Her skal du jobbe», sa han.

– Tok pengene

Ifølge den fornaermed­e kvinnen flyttet hun og tiltalte til Stavanger i mars 2017.

– Han mente jeg kunne tjene mer penger her. Det var han som forklarte meg hvor mye jeg kunne ta betalt, sier kvinnen, og legger til at hun aldri hadde prostituer­t seg om det ikke var for tiltalte. Prostitusj­onen i Stavanger skal ha startet kort tid etter at de to hadde funnet seg en leilighet.

– Hvem betalte leieutgift­ene, spør Mork.

– Etter hvert var det bare jeg som betalte. Pengene jeg tjente tok tiltalte hånd om. Jeg fikk beholde litt, sier kvinnen. Videre sier hun at tiltalte slo henne om hun ikke tjente nok penger.

– Var det noen du kunne spørre om hjelp, spør aktor.

– Jeg kunne ikke norsk. Jeg visste ikke hvem som kunne hjelpe, sier fornaermed­e.

Tiltalte får forklare seg mandag.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? En 29 år gammel bulgarsk statsborge­r står i Stavanger tiltalt for menneskeha­ndel.
JONAS HAARR FRIESTAD En 29 år gammel bulgarsk statsborge­r står i Stavanger tiltalt for menneskeha­ndel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway