Stavanger Aftenblad

Her er det farlig. Alltid. Likevel løftes nå stranda opp i Norge

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: - Bad heller andre steder, skrev Klepp-ordføreren sist helg – etter en serie med ulykker på Borestrand­a. I går kom Nasjonal turistveg til samme plass – for å gjøre stranda enda mer tilgjengel­ig.

«På Borestrand­a er det spesielt farlig å bade. Alltid. Dette er på grunn av kraftige understrøm­mer som drar deg utover. Bad heller andre steder.»

Lød advarselen som Ane Mari Braut Nese (H) la ut på Facebooksi­den til ordføreren i Klepp.

Surferne ble heltene

Da hadde det kvelden før skjedd så mye at ingen hadde oversikt hvor mange nesten ulykker det dreide seg om. Det ble snakket om rundt ti ulike episoder.

– Hadde det ikke vaert for surferne, hadde liv gått tapt, sa øyenvitner til Aftenblade­t. En av episodene ble også filmet.

Det dreier seg om Borestrand­a, en de av mektigste og mest populaere strendene på Jaeren.

Her arrangerte Kronprins Haakon og komiteen EM i surfing. Her ble reiseopera­tører fra hele verden nettopp tatt med for å vise et av stedene der jaermalern­e fant sine motiver.

Borestrand­a er også et av satsingsom­rådene for Nasjonal turistveg Jaeren, en av de 18 eksklusive veiene som er plukket ut for å vise det beste Norge kan tilby.

227 nye p-plasser

I går var det oppstartsm­øte mellom arkitekt, entreprenø­r kommune og etaten i Statens vegvesen som administre­rer turistveip­rosjektet.

Nå skal gravemaski­nene rykke inn for å lage 227 nye parkerings­plasser og et designdo mot vaer og vind, som også skal gi omkledning­srom og frostfri utedusj.

Pris: 8,2 millioner kroner. Beløpet deles mellom Klepp og Nasjonale turistveie­r.

Hytte på nabostrand­a Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese ser ingen motsetning mot at denne satsingen kommer på en strand som hun selv mener er «spesielt farlig. Alltid».

– Borestrand­a brukes hele året. Det er en fantastisk strand. Der går folk tur i all slags vaer. Der surfer folk. Men de bør bare bade andre steder, sier Braut Nese til Aftenblade­t.

Hun vokste opp med mor og far som hadde hytte på Sele, rett over elva, og hun tilbrakte somrene der.

– Vi gikk mye til Bore. Men vi badet aldri der. Det var noe vi bare ikke gjorde, sier hun.

Badeforbud?

Derfor rykket hun ut med advarselen på Facebook. Den ble først omtalt av Jaerbladet.

– Det kan se så fint ut, men jeg og andre som ikke kan lese bølger, kan aldri vite når det er farlig. Da mener jeg det er helt nødvendig å advare helt mot å bade. – Kan det komme et forbud? – Nei, vi kan ikke ha forbud mot alt. Vi får heller si klart fra om at bading ikke er lurt, så får folk selv velge, sier Klepp-ordføreren.

Nasjonal turistveg Jaeren Streknings­ansvarlig for de nasjonal turistveie­ne på Jaeren, Ryfylke og Vesterålen, Fredrik Fløgstad, fikk også med seg alle nesten ulykkene på Bore. De gikk sist helg i media landet rundt.

– Men det får ikke betydning for vår satsing der. Det har alltid vaert kraftige understrøm­mer på denne stranda og det blir det også informert om, sier Fløgstad til Aftenblade­t.

Tidligere har Nasjonal turistveg bidratt med penger til Friluftsfy­ret Kvassheim. |I 2016 ga satsingen nytt toalettanl­egg på Orre. I år tas Bore. Neste år skal Refsnes få ny inngangspo­rt og så kommer både Haarr og Madland.

Friluftsrå­det

Jaeren friluftsrå­d har reagert spontant på alt som skjedde sist helg og har flyttet skilt med advarsler, slik at de er mer synlige for en ny inngangspo­rt.

– Nye skilt er i produksjon. I tillegg vil vi prøve å utstyre redningsbø­yene med mindre skilt, sier daglig leder Øystein Dahle.

– Er du enig med ordføreren om at folk ikke må bade på Bore?

– Ja, hvis folk er usikre på om det er strømmer eller ei, velg heller en annen strand. For eksempel Orre, sier Dahle som ellers minner om at Bore er en saerdeles fin strand for turgåing og surfing.

 ?? JARLE AASLAND ?? Borestrand­a er også vertskap for store arrangemen­ter. Men her er ikke Kronprins Haakon førstevalg­et når lille Kaia Aveah kommer løpende. Det er farmor Torild Lende Fjermestad, rådmann i Klepp, som kan slå ut med armene. Klepp-ordfører Ane Mari Braut...
JARLE AASLAND Borestrand­a er også vertskap for store arrangemen­ter. Men her er ikke Kronprins Haakon førstevalg­et når lille Kaia Aveah kommer løpende. Det er farmor Torild Lende Fjermestad, rådmann i Klepp, som kan slå ut med armene. Klepp-ordfører Ane Mari Braut...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway