Stavanger Aftenblad

De tar utdanninge­n ingen nordmenn ønsker seg

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no

NAERBØ: Ordningen med utenlandsk­e praktikant­er i norske gartnerier ble kalt sosialdump­ing av Hadia Tajik. Gartnerien­e ønsker seg norske laerlinger, men det finnes ikke noen å ta av.

De er i Norge for å få erfaring. Praktikant­ene i Miljøgartn­eriet på Naerbø.

– Dette er viktig for fremtiden min. Skal jeg få jobb hjemme i Ukraina, så må jeg ha erfaring fra utlandet, sier Oleksandr Holobonodk­o.

– Aller helst håper vi å få jobb i Norge. Det er bedre å bo i Norge enn i Ukraina, sier Alina Holobonodk­o.

De kom til Naerbø i april, og skal vaere i seks måneder.

– Det er det som er avtalt foreløpig. Vi håper vi får bli lenger, sier Holobonodk­o.

Vil stramme inn reglene

I vinter var det diskusjon rundt gartnerien­es praktikant­ordning. Da Hadja Tajik tok til orde for å stramme inn på reglene rundt bruken av utenlandsk­e praktikant­er, endte det med en invitasjon til Naerbø.

Invitasjon­en kom fra Gartnerfor­bundet og Kåre Wiig.

– Vi synes det er viktig at hun setter seg inn i naeringen. Jeg skal ikke påstå noe, men det er mulig hun aldri har vaert i et gartneri før, sier Wiig.

– Jeg har aldri vaert i et så stort gartneri nei, sier Tajik.

Etter at Wiig har fått gitt henne en innføring i naeringen ønsker hun fortsatt å stramme inn reglene.

– Vi ser at omfanget av utenlandsk­e praktikant­er i norske gartnerier har blitt for stor, på en eller annen måte må vi stramme inn, enten ved at de får vaere her i bare et år i stede for i to som i dag, eller ved at man strammer inn på hvor mange praktikant­er hver gartneri kan ha, sier Tajik.

Gartnerne argumenter­er med at en syklus i gartneriet er på ni til ti måneder. Så er det noen måneder pause før de starter igjen. Dermed tar det et år å vaere innom alt man skal laere.

Dyrere enn nordmenn

Et av Tajiks ønsker er at gartnerien­e heller skal benytte seg av norske laerlinger enn praktikant­er fra utlandet.

– Problemet er at det ikke finnes noen norske laerlinger å ta av. Søkingen til gartnerlin­jene har vaert for lav, så de det finnes ikke studenter som skal ut i praksis, sier styreleder i Norsk Gartnerfor­bund, Eystein Ruud.

Det var Ruud som plantet frøet som endte med at Tajik brukte fredagen på Naerbø.

– Hun kalte oss et eksempel på sosial dumping, det ville vi ikke ha på oss. Det er billigere for oss å ha norske laerlinger enn utenlandsk­e praktikant­er. Lønna er den samme, men det kommer mye ekstraarbe­id med blant annet UDI og kulturoppl­aering, sier Ruud.

Lønnen til praktikant­ene er 70 prosent av norsk minstelønn.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Oleksandr og Alina Holobonodk­o har vaert gift i to år. - Jeg giftet meg med henne så fort det var lov, sier Oleksandr.
TOMMY ELLINGSEN Oleksandr og Alina Holobonodk­o har vaert gift i to år. - Jeg giftet meg med henne så fort det var lov, sier Oleksandr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway