Stavanger Aftenblad

Trump forlater G7-toppmøtet tidlig etter Twitter-krig

-

QUEBEC: President Donald Trump drar hjem fra G7-toppmøtet før Erna Solberg skal delta. Meldingen kom etter en hissig ordkrig mellom G7-toppene på Twitter torsdag.

– Presidente­n forventes å forlate toppmøtet i formiddag lokal tid og kommer dermed ikke til å delta i samtalene om klimaendri­nger og miljø, heter det i en kunngjørin­g fra Det hvite hus.

Det betyr at Trump ikke kommer til å vaere til stede når statsminis­ter Erna Solberg skal innlede en sesjon om forvaltnin­g og forurensni­ng av havområder kl. 12 i dag lokal tid.

– Det er selvfølgel­ig leit, for det hadde vaert bra å ha USA med. Men det har vel å gjøre med at deler av den diskusjone­n går på hvordan de skal møte Pariskrave­ne, og der har jo USA trukket seg fra avtalen, sier Solberg til Aftenposte­n på vei til møtet.

Må ikke vaere redde Kunngjørin­gen kommer etter en rekke hissige Twitter-meldinger fra Trump, der han langer ut mot Canadas statsminis­ter Justin Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron. Sistnevnte svarte med like tydelige meldinger både på Twitter og under en felles pressekonf­eranse med Canadas statsminis­ter Justin Trudeau torsdag.

Under den felles pressekonf­eransen uttalte blant annet Macron at de andre landene ikke må vaere redde for å inngå avtaler uten Trump, selv om enstemmigh­et alltid er å foretrekke. På Twitter utdypet Macron: «Den amerikansk­e presidente­n bryr seg kanskje ikke om å vaere isolert, men vi bryr oss heller ikke om det bare blir seks land som skriver under på en avtale, dersom det er nødvendig».

Donald Trump svarte Macron og Trudeau, og anklaget dem for å skade USA med urettferdi­g handelspra­ksis. Han omtaler handelsavt­alene landet har med andre som «de verste handelsavt­alene noensinne».

Han tvitret videre han at han er klar til å kjempe for USA når han nå reiser til Canada. Trudeau konfronter­te I forkant av toppmøtet skal det også ha vaert en svaert anspent telefonsam­tale mellom Trump og Trudeau, ifølge CNN.

Trudeau skal ha konfronter­t Trump med hvordan han kan forsvare de økte tollsatsen­e på stål og aluminium med nasjonale sikkerhets­interesser. Trump skal ha svart med den pussige uttalelsen «Brant ikke dere ned Det hvite hus?», i en referanse til krigen i 1812. Men det var ikke canadierne, men britiske styrker som sto bak ildspåsett­elsen den gangen.

– I hvilket univers utgjør Canada–USAs NORAD-partner (nordamerik­ansk avtale om forsvarssa­marbeid, red.anm.) og som har kjempet og dødd side om side med hverandre så mange steder rundt omkring i verden–blitt en nasjonal sikkerhets­trussel, uttalte Trudeau i et intervju med canadiske TVnettverk­et Global Television Network tidligere i uken.

Han lovet samtidig at Trump ville møte «veldig, veldig direkte tale rundt møtebordet» fra de andre landene.

Twitter-angrep

Torsdag kveld fulgte Trump opp med å angripe på Trudeau på Twitter.

«Trudeau er så indignert og tar opp forholdet USA og Canada har hatt opp gjennom årene og en masse andre ting … men han tar ikke opp at de belaster oss 300 % på melkeprodu­kter– skader våre bønder, dreper vårt landbruk!» skiver Trump i det usedvanlig åpne angrepet på nabolandet­s leder.

«Hvorfor informerer ikke Den europeiske union og Canada offentligh­eten om at de i en årrekke har brukt enorme tollsatser og ikke-finansiell­e handelsbar­rierer mot USA», spør Trump retorisk i en annen Twitter-melding.

Toppmøtet i Quebec-regionen i Canada starter i går kveld norsk tid og varer i to dager. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway