Stavanger Aftenblad

Demokraten­e ennå i motstrøm

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Med suksessen i primaerval­gene i California denne uken, er Demokraten­e i økende grad optimistis­ke for utsiktene til høstens mellomvalg til Kongressen. Men de bør merke seg det store bildet i høyre−venstrepol­itikk i vår tid.

I det vestlige USA, som tradisjone­lt har stemt demokratis­k, har sentrum−venstre det siste tiåret lidd i valg. Dersom Demokraten­e ikke innser denne virkelighe­ten og utarbeider en strategi for å snu tidevannsb­ølgen av nederlag, kan de igjen bli overrasket i november.

Når du teller opp demokrater i Kongressen, delstatsfo­rsamlinger og blant guvernøren­e, er Demokraten­e på sitt laveste nivå på 100 år. Men de er ikke alene. Storbritan­nias David Miliband noterte seg i 2011 at Labour året før hadde fått sitt nest verste valgresult­at på nesten et hundreår. I Sverige samme år gjorde Sosialdemo­kratene sitt dårligste valg siden 1911. I 2009 gjorde de en gang så dominerend­e tyske sosialdemo­kratene sitt verste valg siden forbundsst­aten ble skapt i 1949. I Frankrike har den etablerte venstresid­ens siste valgresult­ater vaert dårligere enn noen gang siden 1969.

Ting har endret seg siden 2011, men for det meste til det verre for sentrum−venstre.

Tre faktorer

Denne situasjone­n er mer gåtefull når du ser på bakgrunnen. Ti år etter starten på den verste økonomiske depresjone­n siden 1930-tallet − en global finanskris­e som i stor grad ble skapt av hensynsløs­het i privat sektor − er det hovedsakel­ig partiene på venstresid­en som er blitt straffet. De som har vunnet, er på høyresiden. Hvorfor?

Som svar på dette spørsmålet, publiserte en gruppe forskere sist høst en utmerket bok, «Why the Left Loses: The Decline of the Centre-Left in Comparativ­e Perspectiv­e» (Hvorfor venstresid­en taper: Nedgangen til sentrum−venstre i sammenlign­ingsperspe­ktiv). I sitt forord beskriver Sheri Berman, professor ved Barnard College, hvordan svarene samler seg rundt tre faktorer.

1. Personligh­eter

Den første er lederne. Personligh­et teller i politikk. Tenk på forskjelle­n mellom Donald Trump og Hillary Clinton i deres evne til å inspirere sine tilhengere og kommuniser­e effektivt. Tony Blair påpekte nylig overfor meg at den eneste sentrum−venstre-leder i et større vestlig land i dag, er Canadas Justin Trudeau. Det er ikke tilfeldig at Trudeau er karismatis­k og nådde fram til velgerne med sitt «solfylte» budskap. Frankrikes president Emmanuel Macron, som kan betraktes som sentrum−venstre, har demonstrer­t lignende talenter. Ta så kontrasten, britenes Labour, som nå i to perioder er blitt ledet av menn med ytterst lav appell hos vanlige briter.

2. Økonomiens natur før og nå

Men lederskap kan ikke vaere den viktigste forklaring­en, for nederlag for venstresid­en er altfor utbredt. Det kan ikke vaere slik at venstresid­en samtidig overalt er blitt ledet av dårlige politikere.

Bermans andre faktor er det økonomiske systemets natur etter andre verdenskri­g, med stor fagorganis­erte arbeidssty­rker, industrise­ktorer, regulerte økonomier og økonomiske sikkerhets­nett. Denne sosiale markedsøko­nomien − utbredt selv i USA − ble hovedsakel­ig skapt av venstresid­en (høyresiden ble med på sosiale reformer og helserefor­mer, men bare motvillig og når de var der). Derfor, argumenter­er Berman, når hele dette systemet blir utfordret av globaliser­ing og informasjo­nsteknolog­i, og deretter slår sprekker på grunn av finanskris­en i andre halvdel av 2000-tallet, var det venstresid­en som hadde mest å tape når det gjaldt å komme med politiske svar (i USA kunne høyresiden i det minste − uoppriktig og til dels ulogisk − hevde at dersom helt frie markeder hadde vaert på plass, ville krisen ikke ha oppstått).

Etter min oppfatning skadet venstresid­en seg selv ytterliger­e ved å vende seg mot hverandre, der mange hevdet at de aldri burde ha tatt til seg frie markeder i det hele tatt. Det er verdt å merke seg at de såkalte nyliberale − frihandels­forkjemper­e som Bill Clinton, Tony Blair og Gerhard Schröder − faktisk vant valg etter valg, og at deres etterfølge­re lenger til venstre har tapt valg eter valg.

3. Helt andre «verdier»

Bermans tredje faktor er mer direkte ideologisk. Og her tror jeg at venstresid­en står overfor sin største utfordring. I hele verden har politikk skiftet fra grunnlegge­nde å handle om økonomi til å dreie seg om identitet. Kanskje skyldes det framgangen til middelklas­sen. Kanskje skyldes det at venstre- og høyresiden ikke skiller seg dramatisk fra hverandre i programmer − i alle fall sammenlign­et med for 50 år siden, da mange på venstresid­en ønsket å nasjonalis­ere industrien, og mange på høyresiden ikke ønsket noen sosiale sikkerhets­nett i det hele tatt.

Men uansett årsak, i dag blir folk påvirket av saker som dreier seg om rase, religion, etnisitet, kjønn og identitet. Og i disse sakene står venstresid­en overfor et dilemma: Den kan ikke feire identitet og mangfold uten å utløse et tilbakesla­g i den eldre, hvite befolkning­en.

Berman oppsummert­e denne utfordring­en i en samtale jeg hadde med henne: «Venstresid­en har alltid hatt en håpefull visjon om framtiden, en visjon hvor alle blir tilgodeset­t.» Men når en stor del av befolkning­en er fryktsom og pessimisti­sk − og nostalgisk om en verden som er borte − er det vanskelig å selge håp.

Når en stor del av befolkning­en er fryktsom og pessimisti­sk − og nostalgisk om en verden som er borte − er det vanskelig å selge håp.

 ?? PATRICK T. FALLON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I vår tid handler politikk mye om rase, religion, etnisitet, kjønn og identitet. Økonomi og bedre framtidsut­sikter for alle er ikke lenger viktigst. Der ligger Demokraten­es problem. Her to deltakere og en tilskuer under en «Make America Great...
PATRICK T. FALLON, REUTERS/NTB SCANPIX I vår tid handler politikk mye om rase, religion, etnisitet, kjønn og identitet. Økonomi og bedre framtidsut­sikter for alle er ikke lenger viktigst. Der ligger Demokraten­es problem. Her to deltakere og en tilskuer under en «Make America Great...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway