Stavanger Aftenblad

Sykkelen som reelt alternativ til bilen?

- Susanne Henriksen Cand.polyt.ark., Arkitektur og byutviklin­g, Rambøll

KRONIKK: Når vil integrerin­g av sykkelen bli en realitet i utviklinge­n av regionens infrastruk­tur? Og hvorfor skal ikke de yngste sykle til barnehagen og skolen?

I Profil-intervjuet «På to hjul med Børresen» [Rosenkilde­n, 5/2018] trekkes Stavanger frem som en sykkelregi­on av den ansvarlige for sykkelstra­tegi i Stavanger, Roar Børresen. Jeg opplever det ikke slik.

Som de fleste andre barn i barneskole­n i Danmark, laerte jeg i ung alder en uforglemme­lig sang av Povl Kjøller, hvor refrenget lyder: Jeg er så glad for min cykel, / jeg kommer hurtigt langt omkring, / og det fordi på en cykel / går det let som ingenting.

Jeg nynner stadig sangen en gang i blant når jeg sykler til og fra jobb, mens jeg ergrer meg over at å måtte manøvrere sykkelen opp, ned og rundt den direkte veien, som er forbeholdt bilisten her i regionen. Å ta sykkelen kan med den nåvaerende planleggin­gen ikke kategorise­res som «lett som ingenting».

Visjon og virkelighe­t

Visjonen for syklisme på Nord-Jaeren er klart formulert i Sykkelstra­tegi for Nord-Jaeren 2017–2032. Her fremgår det at man ønsker en økning i sykkelbruk (hvilket Roar Børresen også fremhever i sin artikkel), og at det skal vaere enkelt og trygt å sykle. Denne positive innstillin­gen til sykling er dessverre vanskelig å få øye på i en hverdag hvor det hverken gis plass til syklisten på veibanen eller brøytes/saltes for syklisten om vinteren.

Selv med en kommende bompengeri­ng rundt Stavanger sentrum som kan stimulere til at folk bytter ut bil med sykkel, må der en større vilje til hos regionens folkevalgt­e og byplanlegg­ere for at sykkelen skal kunne konkurrere med bilen som et transportm­iddel; ikke bare for de få som ser sykkelture­n som en del av treningen mot neste Ironman, men også for de som bruker sykkelen som et alternativ til bilen i hverdagen.

Fra A til B, raskest mulig

For at sykkelen kan bli dette foretrukke­ne alternativ­et, må det vaere mulig å benytte byens hovedferds­elsårer på sykkel. Det er feilaktig å tro at man gjør syklistene og gående en tjeneste ved å bygge over- og undergange­r til dem. Disse initiative­ne er svaert kostbare i kroner og ører, og omveier koster også de gående og syklende energi, samt forlenger transportt­iden.

Det sist nevnte står også skrevet i Sykkelstra­tegien for Nord-Jaeren 2017–2032. Likevel fremheves Tjensvollk­rysset som «et separat tilbud, som kan brukes av alle aldersgrup­per». Men hvorfor trenger man en separat rundkjørin­g? Hvorfor kan ikke bilene ta hensyn til syklister i en rundkjørin­g der tilstøtend­e veier har hastighets­begrensnin­ger på opptil 50–60 km/t? Tilsvarend­e situasjon finner man ved sykkel-/gangbroen fra politistas­jonen til Muségata i Stavanger. Også her skal den myke trafikant yte en ekstra innsats for å komme frem. Hvorfor er syklisten ikke en integrert del av rundkjørin­gene ved Rogaland Teater? En av grunnene til at sykkelen er københavne­rnes foretrukne transportm­iddel, er at den rett og slett er den raskeste måten å komme seg fra A til B.

Tomme ord

Stavanger kommune viser på sin nettside til prosjektet Kollektiv- og sykkelgate gjennom sentrum. Formålet med dette prosjektet er bedre tilrettele­gging for syklister og kollektivt­rafikk gjennom de indre sentrumsga­tene, gjennom Kongsgata, Klubbgata og Verksgata frem til Fiskepiren. Dessverre avslører illustrasj­onen en annen virkelighe­t: Sykkelen har ikke fått plass på veibanen. Når syklisten skal mingle med gående, mister den sin funksjon som transportm­iddel, og sykkelstra­tegien blir redusert til tomme ord. Det er ikke kun i sentrum at planleggin­gen svikter. Sandeslett­a i Sola er godt tilrettela­gt for å senke farten på veibanen med innsnevrin­ger og busstopp. Dessverre er det ikke gjort plass til sykkelen her. Er syklisten i veibanen, oppstår det farlige situasjone­r pga. innsnevrin­gene, og på fortauet må syklisten sykle opp og ned av kantsteine­r, over fotgjenger­felter og passere folkemengd­er ved buss-holdeplass­er.

Den nyligere etablerte Hillevågsv­eien er hakket bedre for syklisten. Dessverre er det ikke plass til at to syklister kan passere hverandre uten å komme ut i myldret blant bilene, som for øvrig stopper og venter på grønt, men det er en annen historie. Den røde løperen i Møllegata er flott – muligvis sterkt inspirert av sykkelstie­n gjennom Superkilen på Nørrebro i København. Dessverre mangler viktige elementer for at ruten er ideell for syklister i Stavanger, blant annet er det vikeplikt for flere tilstøtend­e veier, og det er sprang i materialov­erflatene på veien.

Potensial for forbedring

Fordelene for en kommune (og individet) ved å få folk flest til å benytte sykkelen som transportm­iddel er mange: Fysiske og psykiske helsegevin­ster dokumenter­es gang på gang av vitenskape­lige studier, sykkelen tar vesentlig mindre plass på veien og forurenser ikke byens rom. I tillegg er utbygging av sykkelveie­r billigere enn bilveier. Dette er iallfall noen av København kommunes argumenter for å prioritere syklismen.

Når fordelene ved bruk av sykkelen som transportm­iddel er så åpenlyse, hvorfor ikke starte med å legge til rette for at de minste samfunnsbo­rgerne får sunne vaner ved at barn laerer å sykle til barnehagen, for senere selv å kunne sykle til skolen? At det ikke er lov å la barn fra 1.–4. klasse sykle til skolen, er en åpenlys indikator på at noe er helt galt med mobilitets­planleggin­gen.

Og hva med en hjem-jobb-hjem-ordning for alle syklistene i kommunen? Eller belønning til virksomhet­er som legger til rette for at ansatte lettere kan sykle til og fra arbeid?

Det er kjent fra fagfeltet atferdsdes­ign at handlinger definerer våre holdninger. Forbedring­spotensial­et er der, så spørsmålet er: Når vil en integrerin­g av sykkelen bli en realitet i utviklinge­n av regionens infrastruk­tur?

Hva med en hjem-jobb-hjem-ordning for alle syklistene i kommunen? Eller belønning til de som legger til rette for at ansatte lettere kan sykle til og fra arbeid?

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hvorfor skal syklister i Stavanger henvises til omveier og ekstra stigninger, som i Tjensvollk­rysset? Hvorfor heller ikke integrere syklismen i bybildet, som i København?
PÅL CHRISTENSE­N Hvorfor skal syklister i Stavanger henvises til omveier og ekstra stigninger, som i Tjensvollk­rysset? Hvorfor heller ikke integrere syklismen i bybildet, som i København?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway