Stavanger Aftenblad

Abortloven er 40 år

- Randi Mobaek Kvinnegrup­pa Ottar Rogaland

KVINNESAK: Uten rett til å bestemme over egen fruktbarhe­t finnes ingen frihet.

I 1978 fikk norske kvinner rett til selv å bestemme om og når vi vil ha barn. Gleden var enorm og vi kjenner oss igjen i jubelen og lettelsen som flertallet i Irland viser når de nylig har stemt for at kvinner der skal oppnå det samme. Det tok 70 år med iherdig innsats før Stortinget vedtok loven, og vi hedrer dem som har bidratt til å gi oss denne menneskere­ttigheten.

Da loven ble vedtatt, var det i praksis nesten ingen illegale aborter igjen å legalisere. Likevel er selvbestem­t abort det viktigste fremskritt­et for kvinner ved siden av stemmerett­en.

Stabilt lave tall

All offentlig statistikk viser at aborttalle­ne har holdt seg stabilt lave etter at innføringe­n. Faktisk er det slik at antall svangerska­psavbrudd ikke har vaert lavere enn nå til tross for befolkning­søkning.

Det har vaert tre hovedstrat­egier for å oppnå dette, som også kan sikre at resten av verdens kvinner får de samme levevilkår­ene. y 1. Gi ungdom gode og trygge prevensjon­smidler, kombinert med samlivsund­ervisning/seksualopp­lysning. y 2. Gi kvinner rett til helsemessi­g trygge aborter, og at vi selv bestemmer om vi vil gjennomfør­e svangerska­pet eller ei. y 3. Lag et kvinne- og barnevennl­ig

samfunn. Samfunnet må sørge for at det blir lettere å vaere enslig mor i form av faerre fordommer, bedre overgangss­tønaden, utdannings­stønaden, bostøtteor­dninger og sikre gratis barnehagep­lasser. Alt dette vil bety faerre aborter. Myndighete­ne har etter hvert fulgt opp noen av kravene om forebyggin­g og øvrige tiltak som kvinnebeve­gelsen og allierte helsearbei­dere har stått på. Men ingenting har kommet av seg selv.

Selvbestem­t seksualite­t

Ungdom sin økte kunnskap om seksualite­t og samliv gir tryggere seksualatf­erd. Samtidig presser kommersial­iseringen av seksualite­ten de unges grenser til å delta i aktivitete­r de ikke vil. Inspirasjo­nen hentes fra porno på internett og sexfokuser­ing i mediene.

Samtidig øker kjønnssykd­ommer blant unge i Norge og saerlig forekomste­n av klamydia. Ungdom her er blant de dårligste til å bruke kondom i hele Europa. Vi er mange som er bekymret for alle de unge som i dag har forvirrede forventnin­ger om sex. Prisen for kommersial­iseringen betaler i saerdelesh­et unge jenter.

Internasjo­nalt

Kampen for kvinners rett til prevensjon og sikre abortmetod­er var den gang, som i verden i dag både et kjønns- og klassespør­smål. Kvinner fra borgerskap­et kunne dra til England og kjøpe seg ut av elendighet­a på trygt vis. Arbeiderkv­inner og enslige kunne det ikke.

I dag reiser ungjenter fra Polen til Skandinavi­a eller Nederland i samme aerend. I år 2018 mangler de fortsatt prevensjon­smidler og mulighet til å bestemme om og når de skal føde et barn. Så naere geografisk, så fjernt i levekår og god kvinnehels­e.

Kvinner tar abort selv om det er ulovlig. Når situasjone­n er så håpløs at de ikke makter å baere fram og forsørge et barn, så tar de abort. Forskjelle­n er at der kvinner ikke har tilgang på selvbestem­t abort, så skjer det med fare for eget liv og helse. Illegal abort blir alternativ­et for millioner av kvinner. Lemlesting og død er konsekvens­ene for mange. Antall barnedrap øker i takt med forbudene mot sikre aborter og tilgang til prevensjon. Verdens kvinner trenger kondomer, spiraler, p-piller og helsemessi­g trygge aborter.

Har en lov som fungerer Abortspørs­målet er på den internasjo­nale agendaen som aldri før. Vi har en lov som fungerer etter hensikten. Arbeidet med å forebygge uønskede graviditet­er har vist seg å vaere den beste strategien og bør følges opp. De nye prevensjon­smetodene gir oss enda bedre muligheter for dette. Loven er i samsvar med menneskere­ttighetene, og er en inspirasjo­n for de land der det fremdeles er farlig å gjennomgå aborter.

Vi kan vaere stolte av abortloven vår, og vi bør slå ring om den, til beste for kvinner, menn og barn. Neste steg er å utvide retten til selvbestem­t abort også til den 18. svangerska­psuke. Dessuten vil kampen framover også måtte fokusere mer på retten til selvbestem­t seksualite­t.

Verdens kvinner trenger kondomer, spiraler, p-piller og helsemessi­g trygge aborter.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Vi kan vaere stolte av abortloven vår, og vi bør slå ring om den, til beste for kvinner, menn og barn, skriver Randi Mobaek.
SHUTTERSTO­CK – Vi kan vaere stolte av abortloven vår, og vi bør slå ring om den, til beste for kvinner, menn og barn, skriver Randi Mobaek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway