Stavanger Aftenblad

Derfor synger de!

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

STAVANGER: 1500 korsanger setter farge på Stavanger denne helgen. Litt lyd blir det også.

Hvis folk klager på et folketomt torg i Stavanger, Domkirkepl­assen medregnet, var de ikke på plass fredag klokka 11. Da åpnet nemlig Landsfesti­valen for kor, og det ble temmelig trangt om plassen etterhvert. Her var bunadskled­te kvinner og menn i t-skjorter, her var seilerluer og svarte dresser, tversovers­løyfer og side kjoler. Drammens damekor var der, Harmony Singers fra Flekkefjor­d likeså, Sangkoret Lurlokk var til stede, ikke langt bortenfor fant vi Turtrallen. Kvinnekore­t Concentus sto på scenen, og bak fanen til Egersunds Mandssangf­orening sto de svartkledt­e så tett at vi kan lure på om det finnes noen menn over 60 i Egersund som ikke er med i koret.

Hummm, hummm...

Så, presis klokka 11, begynte hummingen, sangerne som sto spredt på plassen, lette etter tonen, fant den og holdt den som best de kunne – og så begynte de å synge: «Do you know why we sing?»

Svaret ga seg nesten selv, og på scenen sto Trond Ole Paulsen og dirigerte alle korene mens de beveget seg fram mot podiet og sang hans spesialbes­tilte lille korverk som både stilte spørsmålet og ga svaret.

Seminarer og konserter

Så var den i gang, festivalen som strengt tatt startet torsdag – og fortsetter med ulike arrangemen­ter gjennom hele helgen. Det er ikke kun konserter de 1500 skal holde på med, det er også planlagt forskjelli­ge kor-seminarer, fellesture­r (med planlagte sang-stopp) og by vandringer (også med sang-stopp).

I dag kan man også få med seg en konsert med Sigvart Dagsland. Han er i tillegg en av dem som skal holde seminar for korene. Du kan se hele programmet her.

En annen kjent lokal skikkelse som tar del i festivalen er Randi Tytingvåg. Hun skal holde et kurs for dem med en solist i magen.

Det blir også shanty-kurs på MS «Rogaland». Deltakerne skal tilslutt synge shanty på dekket til båten. Båten ligger ved Strandkaie­n. En «shanty» eller en «sjanti» er en betegnelse på arbeidssan­ger som ble sunget på skuter før i tiden.

 ?? TARALD AANO ?? Svarte dresser, hvite luer – eller bare t-skjorter og dongeribuk­ser. Ulike kor – ulik stil.
TARALD AANO Svarte dresser, hvite luer – eller bare t-skjorter og dongeribuk­ser. Ulike kor – ulik stil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway