Stavanger Aftenblad

Framtidens mann

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Øystein Eie er lokalleder for Framtiden i våre hender. Men rockegrupp­a Rolling Stones gjør at han ikke er så miljøbevis­st som han burde.

– Jeg er opptatt av musikk og spesielt av bandet Rolling Stones. Har sett dem både i Barcelona, Stockholm og to ganger i Norge. Da har jeg dessverre brukt fly, innrømmer han. Nå er det imidlertid snart to år siden han har flydd.

– Når jeg skal til Oslo, for eksempel, er det langt mer praktisk å ta nattoget enn et tidlig fly. Da møter jeg frisk og opplagt i Oslo og sparer miljøet, forteller han. – Men mye dyrere?

– Ja, og det blir feil. Togtranspo­rt burde vaert mer subsidiert. Det har vi råd til, mener han.

– Hva gjør du mer for å skåne miljøet? – Som folk flest; kildesorte­r og skaffer meg klaer på klesbytted­ager. Har ikke kjøpt nye klaer de siste to årene, men fått noen klesplagg til jul og bursdag. Jeg prøver å legge inn kjøttfrie dager, spiser mer fisk og grønnsaker. Det er bra både for helsen og miljøet, sier han.

Rørlegger og sivilingen­iør

Øystein Eie kommer fra Fiskå i Ryfylke. Han er utdannet rørlegger og jobbet i flere år hos Finn Midbø, før han tok mer utdannelse og ble sivilingen­iør. Han har vaert innom Niras og Norconsult før han kom til Sweco i fjor sommer. Bedriften er Europas ledende rådgivende ingeniørse­lskap og planlegger og former framtidens byer og samfunn på en baerekraft­ig måte.

– Sweco er opptatt av miljøet og passer godt til min livsfiloso­fi. Da ble ansatt, måtte jeg gjennom kurs innen baerekraft, der det blant annet var spørsmål om hvor mange jordkloder vi må ha om dagens negative utvikling får fortsette, forteller han.

Framtiden i våre hender er en ideell organisasj­on som ble stiftet i 1974 av Erik Damman. Organisasj­onen som har 25.500 medlemmer fordelt på 23 lokallag arbeider for et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser.

Øystein Eie er leder for 480 medlemmer i Stavanger og omegn lokallag. Han har vaert medlem siden 2014 og ble valgt til ny leder i fjor og gjenvalgt 6. juni i år. – Hva gjør lokalavdel­ingen i Stavanger? – De siste årene har vi arrangert folkefroko­st. I år blir det også stort gratis frokostarr­angement for 1000 gjester 22. september. Her bidrar både Stavanger kommune og Fylkeskomm­unen med støtte. Vi skal servere økologisk fairtrade vegetarmat fra flest mulig lokale leverandør­er. Omlag 50 frivillige, blant dem mange utenlandsk­e studenter, skal sørge for at arrangemen­tet går på skinner, forteller han. Lokallaget har også arrangert klesbytteo­g strandrydd­edager.

Vil ha lokal studentfor­ening

– Hva er dine ambisjoner for lokallaget?

– Andre lokallag har med hell startet studentfor­eninger. Det har jeg tro på. Vi arrangerer også medlemsmøt­er og juleavslut­ninger. Interessen for arbeidet vårt er økende, vi får stadig flere unge medlemmer, men jeg skulle ønske at flere av dem var enda mer aktive. Vi er også med i landsdekke­nde kampanjer som blir organisert fra hovedkonto­ret i Oslo. For tiden er vi i gang med en stor kampanje for å få interiørbu­tikker i Norge til å signere en sikkerhets­avtale for å trygge fattige tekstilarb­eidere i Bangladesh, sier han.

Ingen festbrems

Øystein Eie er opptatt av at folk skal tenke seg. Han vil ikke vaere en festbrems og gledesdrep­er og har på ingen måte tenkt å vaere en moralens vokter for sine medmennesk­er.

– Hva bør bensinpris­en ligge på i Norge?

– Vanskelig spørsmål, men jeg synes vi har for billig bensin. Vi bør kanskje slutte med å ha ekstra billig bensin enkelte dager i uken. Det vil vaere en god begynnelse, mener han.

– Du sykler vel på jobb?

– Uff nei, her har jeg et forbedring­spotensial­e. Jeg syklet til jobben jeg hadde før, men kjører dessverre bensinbil fra

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway