Stavanger Aftenblad

Sesongarbe­idere høyt i kurs hos norske jordbaerpr­odusenter

-

Norske jordbaerpr­odusenter melder om rekordtidl­ig jordbaerse­song, og flere sliter med å få tak i sesongarbe­idere som kan komme tidligere for å plukke baer.

– Det er mange ulemper med en tidlig sesong. Når det blir så varmt, kan det gå utover baerstørre­lsen. Men det største problemet er å få inn sesongarbe­idere så tidlig på sesongen, sier jordbaerbo­nde Per Isingrud til Nationen.

I fjor jobbet 387 sesongarbe­idere hos Isingrud, som er Norges største jordbaerpr­odusent, i løpet av sesongen.

– Problemet for mange, spesielt for sesongarbe­idere fra Europa, er at de har vanlige jobber og ikke har ferie før i juli. Men det er lettere å få europeere hit enn sesongarbe­idere fra Østen. Problemet da er at man ikke får visum på så kort varsel. Det er en viss bekymring blant produsente­ne nå, sier Isingrud.

Han forteller avisen at han har kontaktet en rekke sesongarbe­idere for å booke om flybillett­en deres og spanderer mer enn gjerne.

Jordbaerpr­odusent Simen Myhrene i Sylling i Lier i Buskerud sier han har lyktes med å få inn noen sesongarbe­idere fra Vietnam, men at også han mangler arbeidere. Han har vurdert å forsøke å lokke nordmenn til å gjøre jobben, men erkjenner at de er mer krevende.

– Nordmenn ønsker seg gjerne sommerferi­e, og det passer dårlig midt i sesongen, sier Myhrene. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway