Stavanger Aftenblad

«Menneskets verdighet i kraft av det hellige rommet»

-

Kari Kaldestad disputerte 7. juni for doktorgrad­en i vårdvitens­kap ved fakultetet for pedagogikk og velferdsst­udier ved Åbo Akademi i Finland. Hun har forsket på verdighete­ns vesen og hvordan eldre kvinner erfarer verdighet.

Tittelen på avhandling­en er: «Menneskets verdighet i kraft av det hellige rommet». Verdighet er et sentralt begrep i både offentlige føringer og et honnørord når en skal beskrive omsorg. På tross av dette har ikke begrepet et klart innhold. Denne studien er et bidrag til å få en større forståelse for hva verdighet er. Gjennom hermeneuti­sk tolkning av Giovanni Pico della Mirandolas verdighets­tekst Oratio, fire tekster som tolker Oratio, samt tolkning av intervjute­kster fra eldre kvinner som mottar hjemmesyke­pleie, utledes en dypere forståelse av verdighete­ns vesen.

Verdighets­begrepet har flere lag i seg og de mest vesentlige temaene i verdighet er hellighet, frihet, sannhet og skjønnhet.

Verdighet erfares når mennesket i sannhet lytter til sin indre stemme, hjertets røst, og finner hvile i hjemmets ethos. Verdighet viser seg når friheten får rom og mennesket virker i tråd med sitt oppdrag.

Verdighet hører livet til da mennesket er skapt med verdighet. Likevel kan mennesket erfare sin sårbarhet og det kan da komme et slør mellom seg selv og sin verdighet. Gjennom lidelsens drama kan mennesket lide ut og forsones, komme hjem i seg selv i sin verdighet og å innta sitt hellige rom.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway