Stavanger Aftenblad

Norge er favoritt i favorittby­en

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

HÅNDBALL: Summen av to kamper mot

Sveits bestemmer VMskjebnen for de norske håndballhe­rrene. Den første spilles lørdag i favorittby­en Stavanger.

– Alt annet enn sammenlagt­seier mot Sveits er en fiasko, så aerlige må vi vaere, sier verdensstj­ernen Sander Sagosen til Aftenblade­t.

– Vi er favoritt og spiller i favorittby­en. Ikke bare vi som er fra Stavanger og regionen, men hele laget går god for påstanden. Det blir ikke bedre, følger Kristian Bjørnsen opp, siddisen som tidvis er kåret til verdens beste venstrevin­g.

Herrenes gjennombru­dd Herrenes håndballan­dslag fikk sitt definitive gjennombru­dd med semifinale under EM i Polen i 2016 og deretter VM-bronse i Frankrike.

Fra å vaere et lag som spilte mesterskap i ny og ne og glippet i siste sekund, har guttene satt seg i en posisjon der målet ikke er deltakelse, men plassering blant de tre, fire beste i verden hver eneste gang.

– Hvorfor?

– De fleste av oss spiller profesjone­lt i gode lag ute i Europa. Vi står ofte i tøffe situasjone­r, vi blir utfordret. Vi er blitt vant til høyt nivå.

– Dessuten har vi en gruppe som er veldig lojal, spillere som unner hverandre suksess, lyder noe av forklaring­en til Sander Sagosen. Den unike 22-åringen ble født i september 1995, mens faren Erlend fortsatt voktet målet for SIF.

Hedin pekte ut kursen Sagosen har bare opplevd et landslag i fremgang, Kristian Bjørnsen var med noen av årene det bikket feil vei i avgjørende øyeblikk. Han mener likevel det var da det snudde, blant annet på grunn av tidligere SIF– spiller Robert Hedins arbeid som landslagss­jef.

– Hedin startet noe bra, fikk laget en rød tråd gjennom alle landslag. Treningsme­ngden øket. Da Christian Berge og Glenn Solberg overtok i 2012, videreført­e de arbeidet, sier Bjørnsen.

– Med Berge som sjef, har vi tatt nye skritt. Vi har blitt mer seriøse, vi trener bedre. Dessuten har vi ekstremt mange som spiller med de beste, og noen spisser, mener venstrekan­ten og legger ikke skjul på at unge Sagosen er den skarpeste.

Skryter av Myrhol (36) Stavangerg­utten som vokste opp i Symreveien 50 meter fra Storhallen der han tilbrakte time etter time, skryter i tillegg voldsomt av kapteinen.

– Bjarte Myrhol (36) har ikke bare rutinen, han er kaptein med stor K, han går alltid først i krigen, har optimale holdninger.

– Hva tenker du når du selv

Med Berge som sjef, har vi tatt nye skritt. Vi har blitt mer seriøse, vi trener bedre. Dessuten har vi ekstremt mange som spiller med de beste.

blir betegnet som verdens beste venstrekan­t?

– Jeg hører noen si det, smiler Bjørnsen.

– Landslaget spiller på en måte som utnytter mine ferdighete­r maks, høyt tempo, et voldsomt ettertrykk hele tiden, forklarer han.

Sander Sagosen er som nevnt bare 22 år, men har allerede etablert seg hos Paris St. Germain, et lag spekket av verdensstj­erner. Deriblant Nicola Karabatic – en ener og mangedobbe­lt mesterskap­svinner med klubb og landslag.

– Vi har vanvittig konkurrans­e om plassene, det er det som gjør deg bedre, mener han.

Lørdagens motstander i DNB Arena har bare én verdensstj­erne, 34-åringen Andy Schmid.

– Vi må unngå undervurde­ring, understrek­er Kristian Bjørnsen.

Tre lokale i troppen

PS: Stavanger har ingen elitelag, men du kan likevel oppleve fire lokale profiler på landslaget, Kristian Bjørnsen, Gøran Søgaard Johansen og keeper Espen Christsens­en.

Sander Sagosen

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Kristian Bjørnsen til venstre og Sander Sagosen stortrives i Stavanger og legger ikke skjul på at de må slå Sveits i DNB Arena i dag. – Alt annet er fiasko, sier Sagosen.
EGIL Ø. NAERLAND Kristian Bjørnsen til venstre og Sander Sagosen stortrives i Stavanger og legger ikke skjul på at de må slå Sveits i DNB Arena i dag. – Alt annet er fiasko, sier Sagosen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway