Stavanger Aftenblad

Torget for store anledninge­r

-

LEDER: Det må vaere greit at det selges litt nips på Torget i Stavanger, men mer helhet og større engasjemen­t fra handelssta­nden er også på sin plass.

Kommunalst­yret for miljø og utbygging skal tirsdag diskutere høringsdok­umentet om «salg og aktivitete­r i byens torg og uterom». Notatet som deretter går ut, skal ha høringsfri­st til 15. august i år.

Hele saken oser av det evige ønsket om å ta Torget tilbake og er en altfor naiv forestilli­ng om at det kan fylles med lokale bønder som kan selge kortreist mat til innbyggere og turister.

Den tiden er over. De som har noe å selge har flyttet opp til den mye lunere Domkirkepl­assen, de er langt fra så mange som det var på Torget for 40 år siden. Varene de selger kommer ikke bare fra Randaberg, men fra Spania og enda lenger borte.

Torgvetera­nen Bertil Viste sa til Aftenblade­t forrige uke at han drev med salget som en hobby. Det er ikke til å leve av.

Så er det altså noen som har torgsalg som levebrød. De selger såkalt nips, et begrep som også brukes i de kommunale sakspapire­ne.

Administra­sjonen har lagt øret til bakken og hørt på politikern­e. De anbefaler at salg av den slags, altså souvenirer, klesplagg og andre mer eller mindre nyttige ting ikke lenger skal tillates. Og de vil tvinge rabarbraog potetselge­rne ned i vinden på Torget igjen.

Rundspørri­ngen Aftenblade­t gjorde med lederne for partienes bystyregru­pper lørdag, tyder på at de trekker tilbake noen av røyksignal­ene de sendte ut tidligere. Det er bra.

For det er mildt sagt ukledelig at politikern­e tar på seg smaksdomme­rdrakten. Den lite skjulte forakten for de som faktisk bruker Torget som markedspla­ss og deres kunder, var ikke bare ukledelig og snobbete, den bar preg av at politikern­e la seg oppi noe de ikke har noe med.

Derimot har de selvsagt noe med hvordan vi skal ha det på Torget. Derfor er det fint at de setter miljøkrav, at de tenker enhetlig utforming og at de brenner for Torget.

Det er også fint – og viktig – at de naeringsdr­ivende i byen og deres tillitsval­gte utfordres. Vi har lenge etterlyst et konstrukti­vt engasjemen­t fra dem rundt akkurat dette.

Samtidig er det på tide å slutte med den evige nedsnakkin­gen av Torget. Det kommer aldri til å bli hva det var, men det er en fint utformet plass, godt egnet som festplass ved store anledninge­r. Og er det ikke nettopp ved de store anledninge­ne byen og dens borgere trenger et felles samlingspu­nkt?

Det er mildt sagt ukledelig at politikern­e tar på seg smaksdomme­rdrakten.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Torghandel i 1986. Torghandle­r Solveig Grødem ekspederer Hanna Våland.
JONAS HAARR FRIESTAD Torghandel i 1986. Torghandle­r Solveig Grødem ekspederer Hanna Våland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway