Stavanger Aftenblad

– Ja, Goliatskan­dalen må granskes

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@ aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no

– Myndighete­nes tilsyn med sikkerhete­n på oljeplattf­ormer har i for stor grad vaert basert på tillit, og ikke på kontroll og sanksjoner. Så naive kan vi ikke tillate oss å vaere lenger, slår SVs Lars Haltbrekke­n fast overfor Aftenblade­t.

Han mener at Goliat-saken viser at det er åpenbare grunner til å endre det norske petroleums­regimet slik at staten ikke er den som tar den store, økonomiske risikoen og blir sittende igjen med tap mens oljeselska­pene tjener penger fordi fellesskap­et tok regningen.

– Kan ikke vaere naive

I en artikkelse­rie i vår avdekket Aftenblade­t at Goliat-skandalen har vaert preget av feil, mangler, nesten-ulykker, omfattende dokumentju­ks og satt sikkerhete­n på prøve.

I Stortinget­s Energi- og miljøkomit­é er det imidlertid ikke flertall for å granske Goliat-skandalen, men SV har med seg Miljøparti­et De Grønne i komiteen, mens på Stortinget støtter også Rødt en gransking.

– Det er på høy tid at Riksrevisj­onen gransker det som skjedde rundt både utbygging og de mange senere hendelsene på Goliat, sier Per Espen Stoknes, i Miljøparti­et De Grønne som sitter i energi- og miljøkomit­een.

Spesielt er han skeptisk til at den norske oljemodell­en er så investerin­gsvennlig, på grunn av leterefusj­onsordning­en.

– Det har historisk vaert gunstig med en slik ordning for nordmenn rent økonomisk. Men med verdens nye kurs blir det framover mer og mer feil at fellesskap­et skal legge ut for private selskapers investerin­gsutgifter. Samtidig stoler oljeminist­er Søviknes blindt på markedet, som selvfølgel­ig ikke fungerer – nettopp på grunn av at leterefusj­onsordning­en gir så sterke insentiver til fossile utbygginge­r, påpeker han.

– Må bygge i Norge

Seher Aydar er stortingsv­ara for Bjørnar Moxnes i Rødt. Med de store overskride­lsene som har skjemmet Goliat-utbygginge­n, er hun klar på at utbygginge­n bør granskes.

Hun mener en av de største laerdommen­e fra Goliat-skandalen er at dersom det skal bygges oljeplattf­ormer og andre store installasj­oner til oljenaerin­gen, må det gjøres på norske verft, hvor det er bedre oversikt over HMS-forhold og selve konstruksj­onen.

– Dette vil også sikre verdiskapi­ng i Norge, understrek­er hun.

Med den rivende utviklinge­n av fornybar energi, samt den økonomiske risikoen og miljøog klimarisik­oen er SV, MDG og Rødt samstemte i å si nei til videre utbygging i Barentshav­et. De tre partiene går imot Johan Castberg-utbygginge­n.

Per Espen Stoknes i MDG påpeker også at Goliat-saken viser at de store oljeselska­pene - I Goliat-lisensen er Eni og Equinor rettighets­havere - med viten og vilje skyver på grensene og utsetter sine egne ansatte for sikkerhets­risikoer. I tillegg straffer de varslere ved å sparke dem om de skulle våge å si fra om dårlige vilkår.

– Vi har også fått flere bevis på at oljeselska­pene ikke klarer å styre økonomisk ansvarlig med enorme kostnadsov­erskridels­er. I dette tilfellet vil antagelig Goliat aldri bli lønnsomt for Norge, fordi regjeringe­n fremdeles vil subsidiere oljeselska­pene til å lete frem mer olje. Når selskapene får overskride­lser og milliardsm­eller, er det vi skattebeta­lere som legger ut og tar risikoen, sier Stoknes.

OLJÅ: Med kostnadsov­erskridels­er på nesten 20 milliarder kroner represente­rer Goliatutby­ggingen en av norsk industris største skandaler. Dette er så alvorlig at det må granskes, mener SV, MDG og Rødt.

 ??  ??
 ?? ENI NORGE ?? Goliat-utbygginge­n er skjemmet av alvorlige feil og mangler, gigantiske overskride­lser og dokumentju­ks. Her fra verftet i Sør-Korea i 2014.
ENI NORGE Goliat-utbygginge­n er skjemmet av alvorlige feil og mangler, gigantiske overskride­lser og dokumentju­ks. Her fra verftet i Sør-Korea i 2014.
 ?? RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX ?? Lars Haltbrekke­n og SV vil granske Goliat-skandalen.
RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX Lars Haltbrekke­n og SV vil granske Goliat-skandalen.
 ?? RØDT. ?? Seher Aydar, Rødt.
RØDT. Seher Aydar, Rødt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway