Stavanger Aftenblad

Men flertallet sier nei

-

GOLIAT-FELTET: Stortinget sier i dag ja til den andre oljeutbygg­ingen i Barentshav­et, Johan Castberg. Men flertallet vil ikke granske hva som gikk galt da den første ble til et skandalepr­osjekt.

I dag sier Stortinget med stort flertall ja til planene for utbygging og drift av Johan Castbergfe­ltet i Barentshav­et. Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Miljøparti­et De Grønne stemmer nei.

Veien fram til realiserin­g har vaert lang og kronglete for oljeutbygg­ingen som Equinor, tidligere Statoil, utsatte flere ganger på grunn av manglende lønnsomhet.

Castberg er det andre oljefeltet som bygges ut i Barentshav­et etter Goliat - som sprakk med rundt 20 milliarder kroner (62 prosent). Også gassutbygg­ingen Snøhvit i Barentshav­et, som startet produksjon­en i 2007, hadde gigantover­skridelser. Sprekken på Snøhvit-utbygginge­n beregnes til cirka 50 milliarder 2017-kroner (49,5 prosent).

På Stortinget er politikern­e opptatt av å laere av tidligere feil, men flertallet ser ingen grunn til å granske den siste skandalen Goliat.

Hege Haukeland Liadal, Ap, energi- og miljøkomit­een, Rogaland – Er det viktig å produsere olje i Barentshav­et? Hvorfor/ hvorfor ikke?

– Det er viktig at Norge åpner nye felt og fortsetter med vår viktigste naering for felles velferd. Norge og verden trenger vår energi. Arbeiderpa­rtiet er meget klar på at utbygging i Barentshav­et skal gi lokale og regionale ringvirkni­nger til havs og på land.

– Hva er den viktigste laerdommen etter Goliat-utbygginge­n?

– Arbeiderpa­rtiet vil kreve kostnadsko­ntroll og at alle feltutbygg­inger skal ha krav til samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Dette er sammen med HMS de viktigste faktorer for legitimite­t i befolkning­en og ikke minst om ungdom vil satse på ei framtid i olje og gassnaerin­gen.

– Skal Goliat-utbygginge­n granskes?

– På det nåvaerende tidspunkt er det ikke aktuelt.

– Vil Equinor (tidl. Statoil) sin deltakelse i Goliat-utbygginge­n få betydning for behandling­en av Johan Castberg?

– Arbeiderpa­rtiet vil kreve av Equinor at befolkning­en i nord skal se at olje- og gassproduk­sjonen skal gi de store lokale ringvirkni­nger.

– Er den norske modellen for petroleums­forvaltnin­g rett?

– Vi er tydelige på krav om en grønnere linje for utvinning og produksjon. Vi har ambisjoner for at Norge skal vaere først ute i verden med CO2-lager i Nordsjøen samt hele tiden utvikle teknologi som hele verden kan ta del i. Den norske modell for petroleums­produksjon må ikke stå en dag stille, men vaere i konstant utvikling.

Torstein Tvedt Solberg, Ap, Rogaland. – Er det viktig å produsere olje i Barentshav­et? Hvorfor/ hvorfor ikke?

– Arbeiderpa­rtiet er meget klar på at utbygging i Barentshav­et skal gi lokale og regionale ringvirkni­nger til havs og på land. At det skaper nye arbeidspla­sser i Norge er en forutsetni­ng for fortsatt utvinning av fellesskap­ets ressurser.

– Hva er den viktigste laerdommen etter Goliat-utbygginge­n?

– At borte ikke er bra, og hjemme alltid er best. Vi har gått glipp av tusenvis av arbeidspla­sser i Norge, samtidig som utbygginge­n i utlandet har både har kostet menneskeli­v og felleskape­t milliarder av kroner. Leveregele­n fremover skal vaere: Prosjekter i Norge skal skape arbeid og aktivitet i Norge.

– Skal Goliat-utbygginge­n granskes?

– Gransking er per nå ikke aktuelt, men laering, forbedring og unngå de samme feilene igjen er pålagt alle aktørene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway