Stavanger Aftenblad

Trollet i Hillevåg på beina igjen

- Mathilde Jacobsen Oseberg mathilde.jacobsen.oseberg@ aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

HILLEVÅG: Eventyret for Hillevågtr­ollet

Hildur var over da det ble ødelagt under oppussing av torget. Nå er trollet på beina igjen.

Nye Hillevåg Torg heter egentlig Hillevåg Hagesenter, og ligger på motsatt side av Hillevågsv­eien for Kilden. Der er trollet Hildus nye hjem.

Torghandle­rne Kristoffer Voster og Gunvor Bjørnsen Vareberg er positive til at trollet er tilbake.

– Trollet er en del av torget, det er en selvfølge at det skal vaere med oss, sier Kristoffer Voster.

I slutten av januar ble det vedtatt at trollet Hildur ikke skulle få igjen plassen sin på Hillevåg torg. Under oppussing av torget skulle trollet flyttes på, da det veltet overende og knakk.

Av sikkerhets­messige grunner ble det klart at trollet ikke kunne settes tilbake igjen på plassen sin.

– Vi ønsket primaert at trollet skulle repareres, og komme på plass igjen der det hører hjemme. Dessverre ser det ikke ut som at dette er mulig, sa leder for Hillevåg bydelsutva­lg Karl Anders Maeland Nilsen til Aftenblade­t i januar.

Trollfar Haldor

Siden da har Hillevågto­rgets far, og trollfar personlig, Arnt (Haldor) Haldorsen kjempet for å få trollet restaurert og plassert et annet sted i Hillevåg.

Stangeland (TS), som opprinneli­g var med på å demontere Hildur, har også vaert med på å få henne tilbake på plass. Nå gjenstår restaureri­ngen.

– Vi ville ikke reparerer trollet før transporte­n, i tilfelle den ble skadet under kjøringen, sier Arnt Haldorsen.

Nå er han godt fornøyd med at trollet iallfall er ute i dagslys igjen.

Tor Tidens hos TS-en har vaert Haldors kontaktper­son og sammen har de fått henne på plass på nye Hillevåg Torg.

Derfor står Hildur inngjerdet. Av sikkerhets­messige grunner må trollet beskyttes mot ytterlige skader, og mot å falle over ende.

I 30 år var han torghandle­r i Hillevåg. Fortsatt synes han det er trist at torghandle­rne måtte flytte seg og at trollet ikke fikk komme tilbake etter at den nyoppussed­e parken åpnet.

Alt som står igjen er sokkelen. Da er nest beste løsning at hun får et nytt hjem i hagesenter­et.

Det er foreløpig uavklart hvem som tar regningen.

Lykkelige entusiaste­r

Også andre Hillevågs-entusiaste­r er fornøyd:

– Trollet som ikke kunne komme tilbake igjen er tilbake, og jeg syntes det er topp, sier Tone Brit Nystrøm en av forkjemper­ne for et levende torg i Hillevåg og kampen for Hildur.

Nystrøm var en av de engasjerte i saken, og ønsket at trollet ble reparert slik at det kunne få plassen sin tilbake på torget. Hun mener kommunen kunne lagt mer arbeid ned i å fikse skadene Hildur hadde fått påført.

– Da jeg spurte om trollet kunne fikses fikk jeg nei som svar, likevel klarte en vanlig person det, sier hun.

– Jeg vet mange vil irritere seg over at trollet er tilbake, men poenget mitt i det hele er at det ikke var umulig å fikse Hildur, så hvorfor klarte ikke kommunen det?

Trollet er ikke med i planen Trollet var ifølge Per A. Thorbjørns­en (V) ikke med på planen til oppussinge­n av Hillevåg torg.

Thorbjørns­en avviser ikke at trollet kan vurderes igjen, men tror det skal mye til før det blir satt tilbake på Hillevåg torg.

– At trollet er satt i stand igjen så godt som det lar seg gjøre, er godt mulig, men om det er godt nok til å eventuelt settes opp igjen, det må andre svare på, sier han.

Flertallet påkommunal­styret for miljø og utbygging svarte nei på å beholde trollet.Sikkerhete­n, kostnader og at ikke alle ønsket seg trollet tilbake var grunnen til at Hildur ble nedstemt.

– Egentlig ligger ballen på banehalvde­len til de som faktisk sa nei for noen måneder siden. Et flertall fra kommunalst­yret sa definitivt nei, og derfor er det de som må ombestemme seg for at saken i det hele tatt skal komme opp igjen, sier Thorbjørns­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway