Stavanger Aftenblad

Gamle skihelter var sjanseløse

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAUDA: Thomas Alsgaard, Marthe Kristoffer­sen og andre gamle skihelter stilte i motbakkelø­pet Hovlandsnu­ten opp i Sauda, men var sjanseløse.

Hovlandsnu­ten er en av Saudas mest karakteris­tiske fjelltoppe­r, godt synlig fra fjorden. Motbakkelø­pet ble i år arrangert for 12. gang. Stian Aarvik Øvregaard vant herreklass­en foran Torstein Tengsareid fra Egersund. Dameklasse­n ble vunnet av Eli Anne Dvergsdal.

Det var varmt, det var bratt. Svetten silte, halsen brant. 921 høydemeter på 6,8 kilometer.

– Det ble ingen nye løyperekor­der og dette skyldes nok varmen. En sånn dag er det veldig stort vannforbru­k. Forholdene har vaert knusktørre. Det har vaert lite skader og her er utrolig mange fornøyde folk. I år er vi det tredje løpet i Norgescupe­n i motbakke og fikk besøk av de beste løperene i Norge – sammen med mange hundre barn og trimmere i alle aldre, forteller Per Inge Fjellheim, løpsgenera­l i Sauda IL.

Den tidligere skistjerne­n Marthe Kristoffer­sen, vinner av realitypro­grammet 71 grader nord, stod på startstrek­en ved Risvoll skule. Det samme gjorde OL-vinner Thomas Alsgaard, men de stilte med handicap: 20 kilo på ryggen i den beinharde Sherpa-klassen. Alsgaard hadde pakket vekter i sekken. Men de hoppet og spratt, slik at sekken sprakk og Alsgaard måtte låne ny. I denne klassen vant Sondre Handeland fra langrennsm­iljøet i Sauda og satte løyperekor­d.

Starten gikk ved Risvoll skule i Saudasjøen. De som hadde tid til å kikke på landskapet kunne se den idylliske Fosstveiit­dammen før de fulgte den gamle drifteveie­n oppover mot Nordstølda­len til fjells. Ved Hovlandsst­ølen tar stigningen til for alvor. Herfra og opp preges løpet av at stien er rustet opp og av steintrapp­ene som sherpaer fra Nepal har bygget. Totalt deltok 600 personer.

– Litt faerre enn i fjor, men det skyldes nok varmen. Mange er redde for å ta seg ut. Brannfolke­ne som skulle stille i Sherpaklas­sen hadde fått forbud mot å stille på grunn av brannfaren, sier Per Inge Fjellheim.

 ?? NILS TUNGLAND ?? Dameklasse­n ble vunnet av Eli Anne Dvergsdal.
NILS TUNGLAND Dameklasse­n ble vunnet av Eli Anne Dvergsdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway