Stavanger Aftenblad

Dramatisk nestenkoll­isjon med passasjerf­ly på Sola

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no Lars Hjalmarsso­n Birgitte Flote

SOLA: Midt under Flystevnet på Sola lørdag ettermidda­g oppstod en nestenkoll­isjon mellom et oppvisning­sfly og et passasjerf­ly. Avinor varsler gransking av hendelsen.

Øyenvitner og passasjere­r beskriver hendelsen som dramatisk. Blant passasjere­ne var kvinneland­slaget i fotball og keepertren­er Roger Eskeland fra Bryne.

– Vi må ikke tenke så mye på hva som kunne skjedd, men jeg har jo familie og alt. Det var en veldig ekkel situasjon. Jeg tror vi hadde en veldig flink kaptein. Etter manøveren ga han oss informasjo­n på en rolig og fin måte. Men da vi var på vei til landing, ante vi fred og ingen fare, før gikk flyet til høyre og ga gass rett opp. Da vi gjorde det, så vi et fly passere rett til venstre for oss, sier han.

Det var SAS’ rute SK1872 som måtte avbryte landingen. Flytypen heter Bombardier CRJ-900LR og tar normalt opp mot 90 passasjere­r. Flyet landet klokken 15.43. Ifølge Eskeland var flyet helt fullt.

Slik forklares hendelsen Mangeårig luftfartsp­esialist i Aftenblade­t, Jan Petter Helgesen, var også til stede og observerte hendelsen. Ifølge hans informasjo­n måtte flytårnet omdirigere passasjerf­lyet, som måtte avbryte landingen. Oppvisning­sflyet ble beordret til å svinge unna motsatt vei.

– Det var en Catalina og en Spitfire som skulle fly i formasjon. De fikk beskjed om å ligge på holding vest for flyplassen mens et SAS-fly gikk inn for landing. Det gjorde de ikke. Da flygeleder­en oppdaget at de var på vei inn, naermest skrek hun på radioen «Catalina break» og fortsatte med at de skulle bryte til høyre. Catalinaen brøt til høyre, men Spitfiren brøt til venstre, inn i banen til SAS-flyet, sier Helgesen.

Han legger til at SAS-flyet måtte avbryte landingen og sirkle flyplassen før det landet.

– Det er vanskelig å si noe om avstand mellom flyene, men det er snakk om noen hundre meter. Noen hundre meter er veldig lite når det er snakk om fly, sier Helgesen.

– Jeg kan bekrefte at vi måtte avbryte stevnet i en kort periode, sier lufthavndi­rektør på Stavanger lufthavn, Sola, Leif Anker Lorentzen, og følger opp med:

– Det stemmer at det var et SAS-fly som kom inn fra sør som måtte avbryte innflygnin­gen på grunn av en episode som ikke var i henhold til programmet.

Ifølge Lorentzen måtte stevnet bare avbrytes i et par minutter før programmet kunne fortsette.

- Alvorlig

Helgesen understrek­er at situasjone­n var svaert alvorlig.

– Jeg har aldri sett noe som har vaert så naer en kollisjon på Sola som dette. Det er to situasjone­r som skal rapportere­s her, en er at flyene ikke blir liggende på holding over Solabukta. To er at Spitfire-flyet bryter til venstre i stedet for til høyre. Tårnet spurte om Spitfire-flyet hørte på radio, det kom det ikke noe svar på, sier Helgesen, og legger til:

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at det må rapportere­s, og at det blir sak ut av det.

Sjefflygel­eder på Sola, Birgit Spanne kan bekrefte det.

– Denne episoden vil bli rapportert til Luftfartst­ilsynet, sier Spanne.

Utover det er det ikke så mye sjefflygel­ederen kan si om episoden.

– Hvor naert det var en ulykke vil undersøkel­sene vise. SAS-flyet fulgte prosedyre og avbrøt innflygnin­gen, utover det er det ikke så mye jeg kan si før undersøkel­sene er klare, sier Spanne.

Skal granskes

Lorentzen sier at hendelsen vil bli gransket internt i Avinor. I tillegg er hendelsen meldt til Luftfartst­ilsynet.

– Vi har meldt fra om hendelsen og vil følge dette opp med en skriftlig rapport fra alle partene som var involvert. Dette vil bli gjort i løpet av de naermeste dagene.

– Hvem har ansvar for at slike hendelser ikke skal oppstå?

– Det er sammensatt, og det er også derfor vi sender rapport nå. Vi ønsker ikke å spekulere i hva som har skjedd før granskinge­n er gjennomfør­t.

– Kan dette bety kroken på døra for flyshowet på Sola?

– Nå tar vi ett skritt om gangen. Isolert sett er en hendelse ikke til hinder for et slikt arrangemen­t på en lufthavn, men vi må se til at det ikke skjer igjen. Nå må vi først få alle fakta på bordet, sier lufthavnsj­efen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway