Stavanger Aftenblad

Trump trekker USAs støtte til G7s slutterkla­ering

-

QUEBEC: USAs president Donald Trump har bedt landets representa­nter om likevel ikke å støtte slutterkla­eringen etter G7-toppmøtet.

USAs president Donald Trump har bedt landets representa­nter om likevel ikke å støtte slutterkla­eringen etter G7-toppmøtet.

Avgjørelse­n kommer fordi Trump ikke er fornøyd med uttalelsen­e fra Canadas statsminis­ter Justin Trudeau i etterkant av møtet.

– Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonf­eranse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornaermel­se» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uaerlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprod­ukter, skrev Trump på Twitter etter å ha forlatt møtet lørdag.

Samtidig skrev presidente­n at han ville instruere de amerikansk­e representa­ntene om ikke å støtte slutterkla­eringen likevel.

Trudeau: Ingenting nytt

Kort tid etter sjokknyhet­en svarte Trudeau at hans uttalelser etter toppmøtet, der han blant annet lovet å innføre tilsvarend­e straffetol­l som USA har innført mot Canada, kun var gjentakels­er av ting han har sagt tidligere.

– Statsminis­teren sa ingenting han ikke har sagt før – både i offentligh­eten og i private samtaler med presidente­n, het det i en uttalelse fra Trudeaus kontor.

På vei til Singapore

Trump forlot toppmøtet i Canada lørdag formiddag og satte kursen mot Singapore, der han om få dager skal møte NordKoreas leder Kim Jong-un. Det var fra flysetet i Air Force One at han skrev de oppsiktsve­kkende Twitter-meldingene natt til søndag norsk tid.

Bare timer tidligere hadde Trudeau kunngjort at G7-landene var blitt enige om en slutterkla­ering på alle punkter utenom klima. Også Trump skrev fra flyet at han akkurat hadde forlatt Canada etter «strålende møter».

Trosset advarsel

På pressekonf­eransen som fikk Trump til å ombestemme seg, lovet Trudeau å innføre tilsvarend­e straffetol­l som USA har innført mot Canada, fra 1. juli. Løftet kom etter at Trump hadde advart de andre G7-landene mot et slikt mottiltak.

Trudeau kalte også USAs begrunnels­e for tollen, nemlig «nasjonal sikkerhet», en fornaermel­se mot canadiske krigsveter­aner «som har kjempet skulder ved skulder» med amerikansk­e styrker.

I den åtte sider lange slutterkla­eringen, som knapt rakk å nå offentligh­eten før Trump trakk USAs støtte til den, lover G7-landene blant annet å bekjempe proteksjon­isme, forhindre at Iran får atomvåpen og at Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) skal moderniser­es. McCain reagerer

Til DPA opplyser en talsperson for EU-president Donald Tusk at EU vil forholde seg til avtalen også uten amerikansk støtte.

Den republikan­ske senatoren John McCain var tidlig ute på Twitter og svarte på Trumps avgjørelse.

– Til våre allierte: En majoritet fra begge partier i USA er fremdeles for fri handel, for globaliser­ing og støtter allianser basert på 70 år med felles verdier. Amerikaner­e støtter dere, selv om ikke presidente­n vår gjør det, skriver han.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway