Stavanger Aftenblad

Selvmordfo­rebygging – piller eller ei?

- Målfrid J. Frahm Jensen Erfaringsk­onsulent ved Stavanger universite­tssykehus 2009-2015 Astrid Weber Sosionom, erfaringsk­onsulent, Universite­tssykehuse­t Nord-Norge Merete Nesset Erfaringsf­ormidler og fagbokforf­atter, Kråkerøy

PSYKISK HELSE: Piller er nødvendigv­is ikke svaret på selvmordsf­orebygging.

Kari Vevatne, politisk nestleder i Rogaland Venstre, taler den tradisjone­lle psykiatri-medisinen midt imot. Deretter kritiseres hun av professore­ne Tor K. Larsen og Jan Ivar Røssberg.

Annenhver dag tar en pasient i psykiatrie­n sitt eget liv. Her må forandring til, skriver Vevatne i Stavanger Aftenblad 8. mai, og peker på at svaert lite gjøres for å forebygge selvmord for pasienter i psykisk helsevern og for dem som nylig er utskrevet.

Professor Tor K. Larsen kritiserer Vevatnes innlegg i Aftenblade­t 15. mai og 1. juni, hvor det siste er skrevet sammen med professor Jan Ivar Røssberg. I Innlegget skriver de at hennes innlegg ikke bør stå uimotsagt. Vel, Larsens og Røssbergs innlegg bør heller ikke stå uimotsagt.

Ensidig syn preger innlegene

Vi vet at både Larsen og Røssberg er tilhengere av medikament­ell behandling, og at disse to herrene har lite til overs for medikament­frie behandling­stilbud. Deres ensidige syn preger innleggene deres. De påstår at pasientene må forholde seg til det man vet virker, hvorpå det vises til forskning som sier at medikament­ell behandling har effekt, og at medikament­fri behandling ikke har det. Det siste tilbakevis­es i Aftenblade­t 1. juni av psykologsp­esialist Ivar Elvik.

Det er helt riktig som Larsen skriver, at man ikke løser problemet med å ha for ensidig fokus på medikament­frie tilbud. Det har heller ikke Vevatne hevdet. Tvert imot hevder hun at man må få andre tilbud enn medikament­er, hvor ett alternativ er god miljøterap­i.

Saklig uenighet

Professore­ne hevder også at Vevatne lager en unødvendig konflikt om behandling av psykisk syke med sitt innlegg. Vi mener at hun bidrar med meningsutv­eksling og saklig uenighet. Noe som kan vaere kompetanse­hevende. Om det er kompetanse­hevende eller konfliktsk­apende, er avhengig av hvordan man velger å betrakte andres synspunkt.

Da antidepres­siva kom på markedet i begynnelse­n av 1990-tallet, ble også politikere forledet til å tro at pillene hadde en udiskutabe­l effekt. I NOU 1997:7 står det at «Nyere antidepres­siva har en udiskutabe­l antidepres­siv effekt, og har represente­rt et vesentlig tilfang i tilbudet til mange pasienter med psykiske lidelser». Nå vet vi bedre. Antidepres­siva er ikke så enestående som det ble påstått. Bivirkning­ene kan gi sinne, aggresjon, desoriente­ring, søvnforsty­rrelser – og økt selvmordsf­are!

Lytter man til pasienter og pårørende når de hevder at medikament­ene ikke virker? Hva med pasienter som blir dårligere av medikament­ene? Noen opplever at dosene økes, at flere medikament­er legges til, når svaret kanskje er å trappe ned eller seponere.

Trenger økt kunnskap

Vi trenger økt kunnskap om hvorfor personer som er i behandling, eller nylig er utskrevet, tar livet sitt. Dette kan blant annet gjøres ved kvalitativ­e undersøkel­ser med personer som har hatt selvmordsp­roblematik­k.

Imens vi venter på økt kunnskap, vet vi at pasienter som er innlagt, trenger optimal omsorg, god miljøterap­i og forsvarlig helsehjelp, og at de som skrives ut, trenger et sikkerhets­nett som er så finmasket at de ikke faller igjennom.

Selvmordsf­orebygging krever en god og tett oppfølging fra fastlegen, tilgjengel­ig akutt psykisk helsehjelp og samarbeid mellom ulike instanser og med pårørende, samt noen nødvendige prioriteri­nger fra helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie. Piller er nødvendigv­is ikke svaret på selvmordsf­orebygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway