Stavanger Aftenblad

Teknologis­k utvikling ikke uten utfordring­er

- Anne Siri Koksrud Bekkelund Politisk økonom, Civita

ROBOTISERI­NG: Sven Egil Omdal skriver i et innlegg

5. juni at jeg «ikke deler frykten for at den raske teknologis­ke utviklinge­n vil føre til massearbei­dsløshet». Det er sant, men jeg påstår heller ikke at vi bare kan lene oss tilbake og satse på at alt ordner seg av seg selv.

Omdal trekker frem en amerikansk studie som viser at automatise­ring og nedgang i arbeidspla­sser og lønninger er geografisk korrelert, altså at i de byene økningen i bruk av roboter har vaert størst, har det blitt faerre arbeidspla­sser og dårligere lønninger. Det er helt klart ett mulig utfall av de teknologis­ke omveltning­ene, akkurat slik det har vaert i tidligere omveltning­er. Da landbruket ble industrial­isert, forsvant mange arbeidspla­sser fra bygda, mens de nye kom i byene.

Møtes med relevant politikk

Den teknologis­ke utviklinge­n og tilhørende omstilling vil ikke nødvendigv­is skje friksjonsf­ritt. Derfor må den møtes med relevant politikk, noe jeg trekker frem som et vesentlig poeng i Civita-rapporten «Det teknologis­ke arbeidsliv­et». Blant annet mener jeg det trengs et stort løft innen utdanning, akkurat slik landbruksr­evolusjone­n i sin tid måtte møtes med en utdannings­revolusjon. Dessuten må vi gjøre det mest mulig attraktivt å investere nettopp i nye arbeidspla­sser.

Vi må sikre en rettferdig og fornuftig beskatning som bidrar til dette, samtidig som vi gjennom internasjo­nalt samarbeid må løse utfordring­en med internasjo­nale selskaper som knapt betaler skatt.

Omdal mener at den økonomiske politikken de siste 40 årene har skapt «raskt økende økonomiske forskjelle­r og et langt mer usikkert arbeidsliv». Jeg er ikke så overbevist om det, og det kommer uansett an på perspektiv­et. Ser vi på den globale ulikheten, har den gått ned. Ser vi på fattigdom, globalt sett, har den gått ned. Ulikheten internt i en del land har økt, men kan ikke forklares med teknologis­ke fremskritt alene.

Det er forståelig at man kan bli en smule teknologip­essimisiti­sk når verden endrer seg raskt. Det er likevel ikke så lett å forstå hva Omdal og andre pessimiste­r ønsker at vi faktisk skal gjøre, annet enn å vaere bekymret. Skal vi forsøke å bremse den teknologis­ke fremgangen, som har vaert kilden til vår velstandsø­kning i flere hundre år? Skal vi strupe den liberale markedsøko­nomien, som har sikret at ressursene flyttes dit de gjør mest nytte for seg, og dessuten har sørget for å finansiere stadig mer omfattende velferdssy­stemer?

Oppretthol­de velstandsn­ivået

Slik verdens demografis­ke sammensetn­ing endrer seg, er det liten grunn for dagens ungdom til å gå rundt og bekymre seg for at de vil bli overflødig­e. Høyst sannsynlig vil vi trenge alle de hender og hjerner som kan og vil arbeide, om vi skal oppretthol­de et velstandsn­ivå omtrent som i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway