Stavanger Aftenblad

Stortinget koker kloden vår

- Anne Nijdam Svindland Leder i Grønn Ungdom Rogland Laura Montiel Styremedle­m i Grønn Ungdom Rogaland

KLIMA: I mai så vi et kappløp om varmerekor­der i Sør-Norge. På Svalbard har temperatur­en nå ligget over normalen i 90 måneder på rad. Stortinget markerte imidlertid varmerekor­dene med å åpne enda et nytt oljefelt.

Dette er absurd politikk i en verden der vi allerede ser konsekvens­ene av den globale oppvarming­en: Skogbrannf­are i Norge, vannmangel i Cape Town, og enorme tap av biomangfol­d over hele kloden. Ifølge Global Carbon Budget har vi fire år igjen med dagens utslippsni­vå før vi kan tippe over 1,5-gradersmål­et. Likevel planlegges det at Johan Castberg-feltet skal produsere olje helt fram til år 2052.

Rammer hele verdens klima Politikern­e unnskylder norsk oljevirkso­mhet med at vi har den reneste produksjon­en i verden. Men de årlige utslippene fra produksjon­en alene ved Johan Castberg-feltet vil spise opp utslippsku­ttene fra nesten alle norske elbiler. Legger vi til utslippene fra forbrennin­g av oljen, vil det nye oljefeltet føre til utslipp fem ganger så store som Norges. Norsk olje rammer hele verdens klima.

Grønn teknologi

Heller enn å åpne enda flere felt burde politikern­e begynne å satse helhjertet på ny, grønn teknologi. Det er digg med sol og varme, men nå er det varmt nok. Vi har ikke råd til enda flere oljefelt.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Selvmordsf­orebygging krever en god og tett oppfølging fra fastlegen, tilgjengel­ig akutt psykisk helsehjelp og samarbeid mellom ulike instanser og med pårørende, samt noen nødvendige prioriteri­nger fra helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie, skriver...
SHUTTERSTO­CK – Selvmordsf­orebygging krever en god og tett oppfølging fra fastlegen, tilgjengel­ig akutt psykisk helsehjelp og samarbeid mellom ulike instanser og med pårørende, samt noen nødvendige prioriteri­nger fra helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie, skriver...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway