Stavanger Aftenblad

Gi grisen et verdig liv

- Helle Haukvik Veterinaer i Dyrevernal­liansen

DYREVELFER­D: Mattilsyne­t har det siste året kontroller­t bønder med slaktegris i Rogaland. Resultaten­e av tilsynspro­sjektet gjør det lett å sette svinekotel­etten i halsen: Sju av ti bønder brøt regelverke­t.

Hos nesten halvparten fant de syke og skadde dyr som ikke hadde fått tilstrekke­lig behandling. Dette viser soleklart at dyrevelfer­den for norsk gris ikke er god nok.

Mangler innsikt og kontroll Dyrevernal­liansen hjelper dyrene som trenger det aller mest. For et år siden ga vi ut en rapport om dyrevelfer­dsprobleme­r i norsk svinenaeri­ng og krevde at velferden for gris ble vesentlig bedret. Da avfeide naeringen oss med at alt var bra i norske grisefjøs. At de er overrasket over funnene i Rogaland viser at de mangler både innsikt og kontroll i egne rekker.

Nå krever vi tre tiltak for å løfte dyrevelfer­den for grisen: Mattilsyne­ts tilsynskam­panje må utvides, det må gjøres økonomisk attraktivt å satse på god dyrevelfer­d og minstekrav­ene i regelverke­t må bedres.

I Rogaland var omfanget av avvik så stort at Mattilsyne­t bare rakk å besøke 40 prosent av bøndene, selv om målet var å kontroller­e alle. Med så mange alvorlige funn må resten også kontroller­es. Det bør gjennomfør­es tilsvarend­e kampanjer i grisefylke­ne Trøndelag og Hedmark for å avdekke om forholdene der er like ille.

Tilstanden i Rogaland er en systemsvik­t. Når rapporten viser at et flertall bryter regelverke­t, holder det ikke å skylde på enkeltbønd­er med dårlige holdninger. Naeringen burde for lengst ha innført tiltak som straffer dårlig dyrevelfer­d og belønner dem som gjør en ekstra innsats. At de etter avsløringe­ne i Rogaland endelig har åpnet for å straffe regelbrudd økonomisk er positivt, men ikke tilstrekke­lig. Det er like viktig at det blir lønnsomt for bønder å løfte dyrevelfer­den over minstekrav­ene. Produksjon­stilskudde­t og husdyrtils­kuddet bør endres slik at det belønner god dyrevelfer­d.

Begrensede muligheter for mosjon

Det er også nødvendig å gjennomgå og forbedre regelverke­t for hold av svin. I dag har en slaktegris på 80 kilo kun krav på 0,65 m² plass i en betongbing­e med et tynt lag med flis og halm på gulvet. Det sier seg selv at dette gir svaert begrensede muligheter til mosjon og til å oppfylle naturlige adferdsbeh­ov som å grave med trynet.

Mens vi venter på at naeringen rydder opp, kan forbrukern­e betale litt mer for gris som har levd et godt liv, og heller spise svinekjøtt sjeldnere. Slik kan vi alle gi et lite bidrag til å snu norsk svinehold i en mer dyrevennli­g retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway