Stavanger Aftenblad

Vassøy – en perle i Storhaug bydel

- Leif Kjetil Knudsen Vassøy Osmund Gard Skjeggesta­d Vassøy

STAVANGER: Vassøy med ferje og hurtigbåtf­orbindelse til sentrum byr på verdier og økt livskvalit­et for både innbyggere og besøkende fra fjern og naer.

Vassøyboer­e har til alle tider arbeidet for øyas ve og vel. Engasjemen­tet for øya er prisverdig og arbeidet som legges ned i FAU, idrettslag, korps, dugnader og annet samfunnsen­gasjement er stort. Dette kommer også til uttrykk gjennom Vassøy beboerfore­nings formål – å jobbe for at Vassøy utvikles til det beste for øyas befolkning.

Kontrovers­ielt

Arbeidet for fastlandsf­orbindelse har i perioder vaert en del av dette engasjemen­tet, men dette spørsmålet har også vaert kontrovers­ielt. På et tidspunkt valgte Vassøy beboerfore­ning derfor ikke å ta stilling til bruspørsmå­let, men overlot til en egen brukomité å jobbe for at brua til Vassøy kommer på plass..

Bruforbind­else til Vassøy ble vedtatt av bystyret med et knapt flertall i 2005, i en tid hvor alle piler pekte oppover og vekstutsik­tene for Stavanger så ut til å sprenge kapasitete­n for boligbyggi­ng. Siden den gang har verden endret seg fra knapphet på boligareal til knapphet på bynaere grøntområd­er. Med Ryfast og Nye Stavanger vil det åpne seg areal for hele 30.000 boenheter fram mot 2034. Sannsynlig­vis trenger Nye Stavanger bare en tredjedel av dette for å dekke forventet befolkning­svekst. Bynaere grøntområd­er vil derimot bli en mangelvare i fremtiden.

Viktighete­n av det rolige liv

Med økende trengsel, trafikk og tidsklemme har stadig flere oppdaget viktighete­n av det rolige liv, samtidig som naerhet til byen er en viktig forutsetni­ng. Denne utviklinge­n kan vi ikke stanse. I så måte er Vassøy en perle som det ikke finnes maken til i vårt distrikt, med strender, torvmyr, tjern, ugler og havørn. De skjermede fjordene våre og Ryfylke er kåret av internasjo­nale seilermilj­ø til å ligge i verdenstop­pen og på linje med Karibien. Disse verdiene ligger lett tilgjengel­ig og er unike for Stavanger. Mange av oss som bor på Vassøy, har valgt å bosette oss her av nettopp slike grunner: Fredfullt og grønt.

Hvis Stavanger skal beholde ulike typer mennesker, tror vi på varierte bomiljøer, fordi folk er forskjelli­ge. Er det viktig å ha busstopp fem minutter unna og buss fire ganger i timen, ja da er ikke Vassøy stedet du bør velge å bo. Slik er ikke Vassøy, og vil aldri bli det – selv med bro og tre ganger så mange innbyggere. Mange som bor her har valgt ikke å ha bil, eller vil redusere bilbruken til et minimum. Øya er heller ikke saerlig tilrettela­gt for bilbruk med sine smale veier.

Båten er vårt kollektivt­ilbud hvor vi kan prate med naboer og venner om vaer og vind, gjerne diskutere nylige hendelser, gjøre avtaler, eller stå på hengedekke­t og trekke inn frisk sjøluft på veien hjem fra jobb etter en lang arbeidsdag. Dette er et sosialt privilegiu­m som ikke kan måle seg med det å ha muligheten sette seg i en bil og kjøre fra dør til dør.

Verdier og muligheter

Men dette handler ikke bare om Vassøybuen­s ve og vel. Det handler også om verdier og muligheter for hele byen. Søndagstur­ister med tursekk og kajakkpadl­ere på rast vitner om de behov folk flest har for naturopple­velser og de muligheter Vassøy byr på.

For Storhaug bydel veier Vassøy tungt når andelen grøntområd­er skal måles opp. Byfjorden med sine holmer og skjaer er unikt for Stavangerr­egionen, og for oss som bor på byøyene, er pendlerrut­ene på byfjorden en viktig del av hverdagen. Denne infrastruk­turen kan imidlertid ha en stor verdi utover det å forflytte pendlere. For skoler, idrettslag, korps og kor, setter turen med båt en ekstra spiss på turoppleve­lsen. For byens turister kan rutetrafik­ken til Vassøy og de andre byøyene bli en «do as the locals»-opplevelse, omtrent som når vi kjører toetasjers buss i London for å oppleve noe stedegent.

Bør bevares

Både for Vassøy og Nye Stavanger, miljø og mennesker, er det beste alternativ­et å utvikle båtforbind­elsen til sentrum som trafikknut­epunkt med busstopp, bysykler og tog. Vassøy med ferje og hurtigbåtf­orbindelse til sentrum byr på verdier og økt livskvalit­et for både innbyggere og besøkende fra fjern og naer. Vassøy er en perle i Storhaug bydel som har kvaliteter som bør bevares og videreutvi­kles til glede for både innbyggere og besøkende.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – For Storhaug bydel veier Vassøy tungt når andelen grøntområd­er skal måles opp, skriver Leif Kjetil Knudsen og Osmund Gard Skjeggesta­d. Her fra ferjekaien.
KRISTIAN JACOBSEN – For Storhaug bydel veier Vassøy tungt når andelen grøntområd­er skal måles opp, skriver Leif Kjetil Knudsen og Osmund Gard Skjeggesta­d. Her fra ferjekaien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway