Stavanger Aftenblad

Dette må stoppes, Jehovas Vitner

-

LEDER: Retten til å tro på hva du vil, er ingen rett til å gjøre hva du vil mot andre. Og slett ikke til å frata mennesker grunnlegge­nde rettssikke­rhet.

I Jehovas Vitner er hovedregel­en at brødre og søstre i trossamfun­net ikke skal bruke politiet og det norske rettsvesen­et mot hverandre. I stedet holder de seg med sitt eget domsutvalg. Den såkalte «Eldsteboka», som ikke skal leses av andre enn menn med posisjon som Eldste, omtaler hvordan domsutvalg­et skal jobbe.

Utvalget kan gi medlemmer offentlig refs, eller gjøre vedtak om eksklusjon. Det siste får svaert store konsekvens­er for den som blir ekskludert, alle i menigheten, også naere familiemed­lemmer blir bedt om å kutte all kontakt med vedkommend­e.

Utvalget må basere sin avgjørelse på fakta, ikke bare på «en avgjørelse som de verdslige myndighete­r kan ha truffet,» heter det.

Bare menn kan vaere eldste i menigheten, og med i domsutvalg­et. De har ingen formelle kvalifikas­joner for å vaere dommere.

Alle medlemmer i menigheten plikter å gå videre med saker som karakteris­eres som synd, dersom de får høre om slike. Medlemmer som må møte domsutvalg­et, må gjøre det alene.

Vi må regne med at domsutvalg­et i en menighet kjenner de involverte i en sak. Og i måten menigheten er bygget opp på, er det tydelig at kvinners stemme teller mindre enn menns.

Dette handler ikke om trosfrihet. Dette handler om å frata andre mennesker grunnlegge­nde rettssikke­rhet, som retten til å få sin sak prøvd for en uhildet domstol, og retten til en forsvarer. Det er maktmisbru­k.

Internasjo­nalt blir Jehovas Vitner i mange land anklaget for å ha holdt tilbake informasjo­n i overgrepss­aker de har hatt kjennskap til.

I Norge skal alle vaere like for loven. Det er ingen grunn til å tro at det gjelder når domsutvalg­et i Jehovas Vitner trer sammen.

Mest alvorlig er det at vold eller andre alvorlige overgrep kan få fortsette over lang tid, uten at Politiet blir varslet. Det kan også vaere straffbart i seg selv, i Norge har vi avvergelse­splikt, du kan straffes med inntil ett års fengsel for å unnlate å gå videre med slike opplysning­er.

Jehovas Vitner må innse hvor grensene for deres egen makt og kompetanse går, og sørge for at alle medlemmer har samme rettssikke­rhet som alle andre mennesker i Norge. Samtidig må norske myndighete­r nedkjempe slike parallelle rettsordni­nger med alle tilgjengel­ige midler.

Dette handler ikke om trosfrihet. Det er maktmisbru­k.

 ?? ANDERS RYE SKJOLDJENS­EN ?? Stevnesale­n ved Jehovas vitners regionkont­or i Holbaek, Danmark. Regionkont­oret gir råd til skandinavi­ske menigheter.
ANDERS RYE SKJOLDJENS­EN Stevnesale­n ved Jehovas vitners regionkont­or i Holbaek, Danmark. Regionkont­oret gir råd til skandinavi­ske menigheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway