Stavanger Aftenblad

– Hva pokker er det som skjer?

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: Se godt på dette bildet. Ruteflyet fra SAS kommer inn fra sør og er i ferd med å lande, når to fly som deltar under Flydagen 2018 plutselig befinner seg på kollisjons­kurs.

– Jeg tenkte: Hva pokker er det som skjer? sier Astor Gjerde, som knipset det meget spesielle bildet under «Flydagen 2018» sist lørdag ettermidda­g.

Gjerde er 67 år gammel, flyentusia­st og har vanket på Sola med kamera siden han var tenåring. Lørdag fikk han en opplevelse han aldri før har vaert i naerheten av, der han sto med kameraet ved innkjørsel­en til brannvakta, rundt 100 meter sør for kontrolltå­rnet.

– Nesten ikke tid til å tenke

– Jeg fikk nesten ikke tid til å tenke, men sa det til en kamerat som sto ved siden av meg: «De holder seg jo ikke vest for rullebanen.» Det var dramatisk, sier Gjerde.

Dette bildet var det han rakk å ta før de tre flyene hver for seg begynte på sine unnamanøvr­e. Catalina-flyet naermest til venstre brakk av mot høyre, mens Spitfire-flyet til høyre i bildet brakk av til venstre.

Passasjerf­lyet som kommer imot avbryter landingen og starter en kraftig oppstignin­g.

Aftenblade­ts pensjonert­e luftfartsm­edarbeider Jan-Petter Helgesen satt på terrassen hos sin sønn på Skadberg i Sola, da hendelsen skjedde noen kilometer lenger vest. Helgesen er fortsatt svaert flyinteres­sert og fulgte med på det som foregikk. Han hadde også radio, slik at han kunne høre kommunikas­jonen mellom flyene og kontrolltå­rnet.

– Jeg hørte på radioen at SASflyet fikk klarering til å lande fra sør på nord/sør-banen. De to andre flyene ble bedt om å ligge på hold vest for flyplassen, over Sola-bukta et stykke utover mot Ølberg. Men plutselig kom de to flyene innover, i formasjon. Hva i all verden er det de gjør? tenkte jeg. For meg så det helt klart ut som at de var på kollisjons­kurs med SAS-maskinen. Flygeleder­en naermest skrek i radioen: «– Catalina break! break to right!», forteller Helgesen.

– Dette var veldig farlig

Etter dette fulgte Catalina-flyet ordren og brakk av mot høyre, mens det gamle kampflyet av typen Spitfire svingte motsatt vei og dermed så ut til å krysse foran SAS-flyet.

– SAS-maskinen steg rett til vaers, mens den hadde hjulene ute. Det faktum at flyet var i ferd med å lande gjorde at det hadde redusert fart, og sammen med at hjulene var ute er dette ganske risikabelt, mener Helgesen.

Han sier han aldri tidligere har sett noe liknende på Sola.

– Dette var veldig farlig og det kunne blitt enda farligere. Det tar tid å manøvrere et fly som kommer i flere hundre kilometer i timen, sier Helgesen.

– Dramatisk

Leder i Sola flystasjon flyklubb, Håvard Vetrhus, er selv tidligere flyger. Han var en av to sikkerhets­observatør­er som akkurat da hendelsen inntraff satt ute ved rullebanen.

– Jeg opplevde det som dramatisk å følge det som skjedde, sier Vetrhus til Aftenblade­t.

– Hva tenkte du om det du så? – Det vil jeg foreløpig holde for meg selv, av hensyn til at hendelsen nå undersøkes av de rette myndighete­ne, sier Vetrhus.

Ordknapp Spitfire-pilot Aftenblade­t var mandag i kontakt med flygeren som satt bak spakene i Spitfire-flyet, svensken Pär Cederqvist. Av hensyn til at hendelsen skal granskes er han ordknapp om det som skjedde.

– Jeg skal avlegge en rapport og ønsker ikke å uttale meg før vi har tingene klarlagt, sier Cederqvist mandag.

70-åringen fløy sitt første show for 43 år siden og har vaert i det svenske luftforsva­ret, der han også har vaert instruktør.

– Men nå går det mot slutten, dette blir min siste sesong, sa Cederqvist til Aftenblade­t lørdag ettermidda­g.

Vurderer gransking

Statens havarikomm­isjon for transport er nå i ferd med å hente inn informasjo­n om hendelsen på Sola.

– På bakgrunn av det vi får inn, gjør vi en klassifise­ring av hendelsen. Hvis informasjo­nen tilsier at dette kunne blitt en ulykke, vil vi definere den som en alvorlig luftfartsh­endelse. Alle slike hendelser blir gransket av Statens havarikomm­isjon. Hvis dette var noe som ikke lå an til å bli en ulykke, kan vi likevel granske

 ?? ASTOR GJERDE ?? Dette bildet, tatt av flyentusia­st og hobbyfotog­raf Astor Gjerde fra Sandnes, viser hvor naer de to flystevne-flyene (i forgrunnen) var, da passasjerf­lyet fra SAS (i bakgrunnen) var på vei til å gå inn for landing på Stavanger lufthavn, Sola lørdag...
ASTOR GJERDE Dette bildet, tatt av flyentusia­st og hobbyfotog­raf Astor Gjerde fra Sandnes, viser hvor naer de to flystevne-flyene (i forgrunnen) var, da passasjerf­lyet fra SAS (i bakgrunnen) var på vei til å gå inn for landing på Stavanger lufthavn, Sola lørdag...
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Pär Cederqvist fløy Spitfire-flyet som var involvert i hendelsen på Sola sist lørdag. Bildet er tatt like før flyturen startet.
PÅL CHRISTENSE­N Pär Cederqvist fløy Spitfire-flyet som var involvert i hendelsen på Sola sist lørdag. Bildet er tatt like før flyturen startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway