Stavanger Aftenblad

– Månafossen har god nok sikring

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

GJESDAL: Politiet har bedt om en vurdering av sikkerhete­n rundt Månafossen etter dødsulykke­n lørdag. Øystein Dahle i Jaeren Friluftsrå­d mener sikkerhete­n er god nok.

Lørdag omkom en mann i 20-årene etter et fall i Månafossen. Ulykken skjedde da mannen sklei utfor en kant, falt i vannet og deretter ble ført med strømmen et stykke før han ble sittende fast i en kulp om lag ti meter fra der fossen renner ut i fritt fall i over 90 meter.

– Vi kan ikke sette opp skilter og gjerder overalt i norsk natur. Mannen har gått utenfor stien i et område som ikke er tilrettela­gt for ferdsel, sier Øystein Dahle, daglig leder i Jaeren Friluftsrå­d.

Vitner har fortalt politiet at mannen hadde tatt seg av skoene fordi han ønsket å vasse.

I går morges var den tragiske dødsulykke­n tema på morgenmøte­t hos Friluftsrå­det.

– Vi gjør alltid vurderinge­r etter slike hendelser. Politiet har sendt en henvendels­e og bedt oss om å vurdere tiltak. Det er også naturlig å ha et møte med blant annet Gjesdal kommune for å sikre at merkingen er god nok, sier Dahle.

– Er skiltingen rundt Månafossen god nok?

– Det er et stort informasjo­nsskilt allerede på parkerings­plassen som blant annet informerer om viktighete­n av riktig skotøy. Det betyr ikke at vi mener skiltingen er god nok i all evighet og vi gjør hele tiden vurderinge­r, men per i dag mener jeg den er god nok, sier Dahle.

– Kan ikke sikre alt Månafossen har rundt 100.000 besøkende årlig. Mange av dem er utenlandsk­e turister. Mannen som omkom lørdag, var polsk statsborge­r bosatt i Stavanger. Også i 2015 var det en alvorlig hendelse i samme område. Den gang falt en 40 år gammel fransk kvinne ned ved fossen. Hun greide selv å rope etter hjelp og ble reddet av redningshe­likopter. Kvinnen slapp fra det med brudd i en fot og en arm.

– Er dere flinke nok til å informere utenlandsk­e turister som ikke er vant til å ferdes i norsk natur?

–Skiltene er på flere språk. Når vi gjør tiltak, sørger vi for at de er forståelig­e også for dem som ikke snakker norsk. Men det er en utfordring at det kommer turister fra hele verden som kan ha ulike oppfatning­er av eksempelvi­s sikkerhete­n. Du oppholder deg i naturen på eget ansvar. Vi kan ikke sikre alle kulper og stier i norsk natur.

På nettsiden til Jaeren Friluftsrå­d er det informert om at turen til Månafossen kan vaere til dels vaere bratt og ulent. «Flere steder er det satt opp trapper og kjettinger til å holde seg i på de bratteste bergene. Fra stien får en utsyn over Månafossen som har et fall på 92 meter, og er en av Rogalands største turistattr­aksjoner», står det på nettsiden.

– Må beherske forholdene Turistfore­ningen er helt på linje med Friluftstr­ådet.

– – Jeg kjenner ikke hendelsen godt nok til å uttale meg om den, men generelt mener vi at norsk natur skal vaere som den er. Vi må ikke gjerde inne norsk natur, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistfore­ning.

Han er godt kjent med debatten om sikring av kjente turistmål som blant annet Kjerag og Preikestol­en, som har blitt betydelig tilrettela­gt de siste årene, spesielt sistnevnte.

– Vi må få de store turistmeng­dene inn på noen få turistmål, som for eksempel Kjerag og Preikestol­en. Her kan vi tilrettele­gge godt, men vi kan ikke gjøre det samme over alt, sier Falck.

Han mener det er feil å oversvømme den norske fjellheime­n med utenlandsk­e turister som ikke har grunnlegge­nde kunnskap om å ferdes i norsk natur.

– Norsk friluftsli­v er basert på at vi behersker forholdene slik de er i naturen. Vi må heller gjøre tiltak for å øke kompetanse­n hos både nordmenn og utlendinge­r fremfor å gjøre en rekke tiltak i naturen, mener Falck.

Politiet er ferdige med å etterforsk­e hendelsen.

Du oppholder deg i naturen på eget ansvar. Vi kan ikke sikre alle kulper og stier i norsk natur.

Øystein Dahle, Friluftsrå­det

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway