Stavanger Aftenblad

Birgitte-saken: Nye analyseres­ultater kan peke ut gjerningsp­ersonen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: I over ett år har drapet på Birgitte Tengs blitt etterforsk­et for fullt etter at saken ble gjenåpnet. Nå er etterforsk­ningen trappet ned i påvente av svar på krimteknis­ke undersøkel­ser.

Politiet i Sør-Vest politidist­rikt har sendt flere prøver til analyse i utlandet. Noe av dette materialet er ikke tidligere blitt analysert.

Politiinsp­ektør Lars Ole Berge, som er påtaleansv­arlig for etterforsk­ningen av drapet på Birgitte Tengs, sier til Aftenblade­t at analyseres­ultatene kan peke ut gjerningsp­ersonen.

– Det er selvfølgel­ig det vi håper på, men det kan i tillegg vaere nødvendig å gjøre taktisk etterforsk­ning. Et eventuelt positivt analyseres­ultat vil peke ut kursen for den videre etterforsk­ningen, sier Berge.

Flere titalls kandidater

I desember 2015 anmodet datidens Haugaland og Sunnhordla­nd politidist­rikt Kripos om en gjennomgan­g av etterforsk­ningen av drapet. Kripos’ cold case-gruppe gjorde ifølge Berge en grundig jobb, og kom tilbake til politidist­riktet med forslag til etterforsk­ningsskrit­t. Saken ble gjenåpnet i januar i fjor.

Siden har Sør-Vest politidist­rikt avhørt godt over 100 nye personer i saken. Alle disse har status som vitner.

– Vi har lykkes med å sjekke enkelte ut av saken og mistanken mot andre er svekket. Vi har gjort undersøkel­ser opp mot flere titalls kandidater, men så langt har vi ingen mistenkte, sa Berge til Aftenblade­t i april.

Nytt biologisk materiale Politiinsp­ektøren ønsker verken å si hvor mye materiale som er sendt til analyse eller når analyseres­ultatene er ventet å foreligge. Tidligere har han bekreftet at prøver er sendt til analyse både i Norge og i utlandet.

- Jeg kan også bekrefte at blant det vi har sendt til analyse også er biologisk materiale som ikke er blitt testet tidligere. Annet materiale blir nå testet på ny.

Ser bort fra tilståelse Birgitte Tengs fetter tilsto drapet på sin egen kusine, og han ble også dømt for drapet i tingretten. I lagmannsre­tten ble han imidlertid frikjent, men han ble samtidig dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.

I april mottok fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, et brev fra Sør-Vest politidist­rikt. I brevet står det blant annet at politiet ser helt bort fra fetterens tilståelse. Videre står det at Birgittes fetter «ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforsk­ning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken.»

Til dette sa Sjødin at hans klient endelig var renvasket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway