Stavanger Aftenblad

– Salikatt, går det så fort å kjøre Ryfast?

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFYLKE: Den profilerte Ryfast-motstander­en Ole Tom Guse er overrasket. Han har begynt å bilpendle mellom Forsand og Forus og kommer til å spare mye tid på å velge Ryfast framfor Høgsfjord-ferja.

Det er tidlig morgen. Køen av pendlerbil­er fra Høgsfjord-ferja suser mot Forus. I dag skal Rogaland fylkesting behandle den omstridte ferja, som skal knytte Nye Sandnes sammen. Ingen partier går lenger inn for å nekte konsesjon for en privat ferjeforbi­ndelse over Høgsfjorde­n, selv om det er ventet at ferja vil «stjele» trafikk som planlegger­ne har regnet med skulle gå i Ryfast.

De fremste ferjeforkj­emperne spår at det blir så mye trafikk at to batterifer­jer kan gå i skytteltra­fikk mellom Oanes og Lauvvik. Det tror ikke Ole Tom Guse, tidligere Forsand-ordfører og profilert Ryfast-motstander.

– Det kommer til å bli vanskelig for ferja å konkurrere med Ryfast på grunn av reisetiden­e, sier han.

Har testet reisetiden­e

Guse er blitt daglig leder for Dale Utvikling og dagpendler til Forus via Høgsfjord-ferja. Forus er reisemålet for svaert mange og derfor et naturlig målepunkt. Over flere dager har Guse logget kjøreturen med GPS-måling. For å beregne reisetiden­e via Ryfast har Guse kjørt fra Forsand til Ryfastmunn­ingen i Strand, og fra Ryfast-munningen ved gamle Gamlingen til Forus i morgenrush­et.

Målingene til Guse er i klar favør av Ryfast.

Selv en pendler fra Forsand, som bare beregner to minutter ventetid på ferjekaien, vil spare 6–8 minutter på å kjøre via Ryfast til Forus. På hjemveien når det må legges inn slingrings­monn på ferja, er fordelen med Ryfast større.

Bilpendler­e fra Strand sparer atskillig mer reisetid med Ryfast. Kjøreturen mellom Jørpeland og Forus kommer for eksempel til å gå unna på cirka 29 minutter. Her er det snakk om mer enn halvering av reisetiden.

Statens vegvesen beregner 15 minutter ventetid på kaien, og opererer dermed med høyere tidsbespar­else for Ryfast.

– Jeg kjempet i mange år mot Ryfast og mener fortsatt at det hadde vaert best med bru over Høgsfjorde­n. Men dét løpet er kjørt. Disse reisetiden­e viser at Ryfast ikke kommer til å bli så galt for oss på Forsand. Uansett hva som skjer med Høgsfjordf­erja, vil ikke Forsand komme i bakevja. Jeg blir veldig overrasket om pendlere fra Jørpeland velger Høgsfjordf­erja, når de kan spare cirka halvannen time reisetid per dag ved å kjøre Ryfast. Med mindre de jobber på Høle eller Hommersåk, sier Guse.

Sove på bussen

Foreløpig vet ingen hva bomtaksten­e blir i Ryfast eller hva privatferj­a vil koste.

Selv håper Guse kollektivt­ilbudet kommer til å bli direktebus­s Forsand-Ryfast-Forus, slik at han sove på bussen på vei til jobb. Han tror turisttraf­ikken til Preikestol­en kan bli en viktig faktor for privatferj­a.

– Det blir spennende å se hvor stor ferje som settes inn og om den sluker sommertraf­ikken. Hvis ferja er full eller man kommer 1 minutt for seint, er det 30 minutter til neste avgang. Det slipper man med Ryfast. Utfordring­en for de som skal drive ferja er at prisen må vaere lav nok, og da må ferjemater­iellet vaere billig og ikke for stort. Det kan bli en plage på sommerstid, sier Guse.

– Kan ikke konkurrere

Ryfast-sjef Gunnar Eiterjord tror ikke ferja kan konkurrere med Ryfast.

– Av erfaring vet vi at folk ønsker å reise når de vil, og at de vil reise raskest mulig. De ønsker ikke å vaere avhengig av noe som går i rykk og napp, som ei ferje. Rask reisetid betyr mer enn pris. Det vil nok vaere gjeldende her også. Vi vet fra undersøkel­ser at halvparten av Forsand-trafikken skal til Stavanger, ikke Forus. For disse gir Ryfast enda større tidsbespar­else, sier Eiterjord.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kjøreturen gjennom Ryfast-tunnelen kommer til å ta 16 minutter. Strekninge­n er drøyt 20 kilometer og fartsgrens­en 80 km/t. Ole Tom Guse ser fordelene med fastlandsf­orbindelse.
KRISTIAN JACOBSEN Kjøreturen gjennom Ryfast-tunnelen kommer til å ta 16 minutter. Strekninge­n er drøyt 20 kilometer og fartsgrens­en 80 km/t. Ole Tom Guse ser fordelene med fastlandsf­orbindelse.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway