Stavanger Aftenblad

Vaer så god, sveitservi­lla fra 1915 kan bli din – gratis

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Denne gamle direktørbo­ligen ligger utrolig nok nesten skjult av traer og eføy et lite steinkast fra Bryne torg, men skal nå gis bort.

– Noen er interesser­te, men de har ikke tomt, forklarer Tron Solberg.

Han er en av eierne i Solbergkva­rtalet. Det sentrale høydedrage­t mellom Jaeren hotell og Bryneåna rett over torget, skal få ny bymessig utforming med blant annet 22 leilighete­r i tre blokker.

På plassen står fem eldre bygg. Festivitet­en, som en gang huset kino og seinere ble basen til Solbergs elektriske forretning, skal stå. Tre gamle hus skal rives. Men Elverhøy, sveitservi­llaen, må demonteres og flyttes før byggingen kan starte, etter et politisk vedtak i 2014.

– Så derfor gir vi bort huset. Ja, vi kan også bidra med litt støtte til transport hvis det er noen som vil ha det, sier Tron Solberg.

Lang kamp

Det er en lang kamp som nå skal landes. For fem år siden ga han her i Aftenblade­t klar beskjed om at dette også dreide seg om framtiden for den tradisjons­rike butikken.

Thv. Solberg sto i alle år mot strømmen av butikker som flyttet ut av sentrum. Nå hadde Solberg sammen med arkitekt Oddgeir Østrem samlet hele kvartalet. Planen var butikkutvi­delse med leilighete­r på toppen.

Men ting dro ut. Ikke minst på grunn av sveitservi­llaen. Den var som en øy i kvartalet. Både kommunen og fylket sa ja til at den kunne flyttes. Men fylkesrådm­annen advarte på det sterkeste mot å flytte «en av de flotteste villaene i området», og fremmet først stoppordre, så innsigelse.

– Flytting av huset vil vaere et tap i seg selv, og vil bidra til en utarming av kulturmilj­øet. Oppføring av moderne forretning­sbygg vil vaere svaert negativt for kulturmilj­øet, mente fylkesrådm­annen.

Riksantikv­aren sa ja Riksantikv­aren var enig i at huset, som er Sefrak-registrert og prioritert i verneklass­e A, har høy verdi både som enkelt kulturminn­e og i den miljøsamme­nhengen det inngår.

– Men vi finner ikke grunnlag for å si at Elverhøy har slik nasjonal interesse at vi vil klage på Times vedtak om flytting. Tilsvarend­e villaer fra denne perioden finnes det mange eksemplare­r av på landsbasis. I dag er ikke denne kulturminn­etypen truet, svarte Riksantikv­aren for fire år siden.

Dyrlegens husdrøm

Planen var den gang at villaen skulle bli bolig for dyrlege Tone Runhild Obrestad Skadsem.

– Det regner inn. Hele huset kan gå tapt. Derfor håper jeg nå at jeg får lov til å redde det, sa hun da til Aftenblade­t.

Hun var da 32 år, singel og klar for et maratonløp av et husprosjek­t hjemme på Skas i Klepp, der hun hadde tomt.

Siden saken dro ut, valgte hun seinere å føre opp et nytt hus på tomten. (Det nye ble forøvrig omtalt i Aftenblade­t Bo i mars i år.)

Ny utbygger

Nå blir altså sveitservi­llaen igjen tilbudt til andre som vil flytte det.

I mellomtide­n har også Brynes elektriske forretning tapt kampen mot de store kjedene og gått konkurs.

Jaerentrep­renør er kommet inn som hovedaksjo­naer og vil bygge ut kvartalet sammen med Solberg og Østrem. Torsdag er saken i lokal utvikling, med positiv innstillin­g om at detaljregu­leringen kan legges ut på høring.

Men ingen ting kan skje før sveitservi­llaen har fått en ny eier.

 ?? GEIR SVEEN ?? Dette er boligen som nå står til forfall og som må flyttes før kvartalet kan utbygges med 22 leilighete­r i tre blokker.
GEIR SVEEN Dette er boligen som nå står til forfall og som må flyttes før kvartalet kan utbygges med 22 leilighete­r i tre blokker.
 ?? SJO FASTING ARKITEKTER ?? Slik kan området bli hvis planen blir vedtatt.
SJO FASTING ARKITEKTER Slik kan området bli hvis planen blir vedtatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway