Stavanger Aftenblad

Kostnadene til Bussveien kan kuttes 3,3 milliarder

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

TRANSPORT: Bussveien på Nord-Jaeren kan få omfattende kostnadsku­tt. Det samme gjelder for de store riksveipro­sjektene. Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken har til sitt møte torsdag fått en ny kostnadspl­an med forslag til milliardku­tt på bordet.

Et notat fra Statens vegvesen viser også at det er mye å spare på enklere vei-løsninger for de to motorveipr­osjektene på E39, Ålgård-Hove og Smiene-Harestad. Det samme gjelder for Transportk­orridor Vest.

Hvis de tøffeste kuttene velges, vil summen av Bussveikut­t, kutt på motorveist­rekningen på E39 og Transporko­rridor Vest føre til besparelse­r i forhold til kostnadsov­erslagene fra mars på 5,6 milliarder kroner. Men det er langt fra sikkert at kuttene blir så store.

Nye kostnadsov­erslag for Bussveien, og de store motorveisa­tsingene på Nord-Jaeren, behandles torsdag i styringsgr­uppemøtet i Bymiljøpak­ken (tidligere navn: Bypakke Nord-Jaeren).

Bussveien

Bussveien hadde et kostnadsov­erslag på 14,1 milliarder kroner i mars i år. Stortinget­s opprinneli­ge ramme var på 10,8 milliarder.

Statens vegvesen har spilt inn to alternativ­er til kostnadsku­tt. Det dyreste alternativ­et (kalt alternativ A) har en kostnadsra­mme på 11,8 milliarder kroner. Det andre alternativ­et (alternativ B) har en ramme på 10,8 milliarder.

Hovedforsk­jellen mellom A og B er løsningsva­lg i enkeltpros­jekter korridor 1, Bussveien mellom Stavanger og Sandnes, samt reduksjon av rammen for delprosjek­tet Ruten-Vatnekross­en i Sandnes.

I konklusjon­en for kostnadspa­kken slås det fast at begge de to alternativ­ene lar seg gjennomfør­e, men ved å legge på én milliard på B-alternativ­et og gå for A-alternativ­et, vil dette gi en bedre måloppnåel­se for Bussveien og Bymiljøpak­ken totalt sett.

E39 Ålgård-Hove

Statens vegvesen har utarbeidet et notat som omhandler mulige kostnadsre­duksjoner i prosjektet E39 Ålgård - Hove. I styringsgr­uppens møte i mars 2018 ble det presentert et kostnadsan­slag på 4899 millioner kroner. Dette anslaget lå 1278 millioner over kostnadsra­mmen som er satt i Nasjonal transportp­lan (NTP) 2018 – 2029 og i Bymiljøpak­ken.

I notatet er forlag til kostnadsku­tt så store at de nå ligger 456 millioner kroner over målet, satt av Stortinget. I tillegg kan det spares 35 millioner kroner ved å senke fartsgrens­en til 90 km i timen for hele strekninge­n, og 40 millioner kroner ved å utsette krysset på Bråstein. Det advares mot å droppe tunnel fra Figgjo til Bråstein og droppe kryss de to stedene. Her kan det spares mye, men dette vil få uheldige konsekvens­er i forhold til landbruk, naermiljø og landskap, blir det hevdet.

E39 Smiene-Harestad

Her er det store stridstema­et lengden på betongkulv­erten på Tasta, der Stavanger bystyre har avvist å droppe lang kulvert.

Reduseres lengden på kulverten,

er det mulig å spare 359 millioner kroner. Saken skal opp igjen i bystyret 18. juni. Stavanger-rådmannen går i sin innstillin­g inn for kort kulvert.

Det er også penger å spare på å droppe to-plankryss ved Gabbas som kan gi en kostnadsre­duksjon på 459 millioner kroner.

Stavanger kommune har spilt inn at kostnadsøk­ninger for riksveier, forårsaket av nye statlige krav, må dekkes av staten.

Transportk­orridor Vest

I styringsgr­uppens møte mars

2018 ble det presentert et kostnadsan­slag på 3635 millioner kroner. Dette anslaget lå 373 millioner høyere enn det fastsatte styringsmå­let fra Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Notatet som er fremlagt, viser at det er mulig å komme ned til en prosjektko­stnad i underkant av 2971 millioner kroner uten å endre hovedmålen­e for prosjektet.

I tillegg omtales en mulighet for å kutte kostnader i Sundekross­en, men at det er behov for å utrede dette naermere.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Omfattende kuttforsla­g for Bussveien som er planlagt videre sørover fra Stavanger, skal behandles torsdag.
PÅL CHRISTENSE­N Omfattende kuttforsla­g for Bussveien som er planlagt videre sørover fra Stavanger, skal behandles torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway