Stavanger Aftenblad

Norske oljemyndig­heter nekter å stille til Goliat-intervju

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

GOLIAT: Utbygginge­n av det første oljefeltet i Barentshav­et har satt norske oljemyndig­heter under press. Men hverken direktøren i Petroleums­tilsynet eller i Oljedirekt­oratet vil stille til intervju om saken.

I et hotell i Stavanger ser direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet utover salen. På en av de mange konferanse­ne norsk oljebransj­e arrangerer, er hun på denne for å snakke om sikkerhet og beredskap.

– Noen ganger kan det vaere vanskelig med tillit. For da baserer vi oss på at de tar ansvaret, sier Myrhvold.

Nettopp dette er helt sentralt i den såkalte norske modellen: Myndighete­ne har tillit til at oljeselska­pene oppfyller kravene som stilles, uten detaljstyr­ing og inspeksjon­er. Da det italienske oljeselska­pet Eni fikk Stortinget­s velsignels­e til å bygge ut det første oljefeltet i Barentshav­et, skulle det utfordre den norske modellen.

Full av feil

Aftenblade­t har over flere artikler vist hvordan Eni ikke holdt sine løfter til norske myndighete­r. For der lovnaden var at en ferdig plattform skulle ankre opp utenfor Hammerfest, var realiteten noe helt annet: Goliat var full av feil, noen av dem farlige for en plattform i produksjon. I tillegg ble en rekke feil slettet fra datasystem­ene. Eni rapportert­e også til Petroleums­tilsynet om feil som var ordnet, som viste seg ikke å vaere det ved naermere ettersyn.

Aftenblade­t har også omtalt hvordan det var den norske organisasj­onen i Eni som måtte si nei til kravene fra den italienske ledelsen - og at flere som protestert­e, fikk sparken. En av dem var distriktss­jefen i Hammerfest, Svein Fredrik Fredriksen, som fikk sparken i mai 2016 etter at han nektet å fire på sikkerhete­n. Fredriksen var helt sentral for oppbygging­en av driftsorga­nisasjonen til Goliat i Norge.

Fredriksen fikk sparken av davaerende Eni Norge-sjef Ruggero Gheller, som da han kom til Norge var under etterforsk­ning for miljøkrimi­nalitet og avfallssvi­ndel ved et Eni-anlegg sør i Italia.

– Lite meningsfyl­t

Men norske oljemyndig­heter har ikke ønsket å la seg intervjue om Goliat-saken, og deres erfaringer med den. Aftenblade­t har vaert i kontakt med Oljedirekt­oratet om et intervju med oljedirekt­ør Bente Nyland for få til et intervju om hva de har laert og kan laere av Goliat-feltet, hvilke vurderinge­r som ble gjort underveis og hvordan den norske modellen står seg. Aftenblade­t ønsket også å snakke med Nyland om Barentshav­et, siden Goliatfelt­et er det første oljefeltet i produksjon så langt nord og at politikern­e nå har vedtatt planene for det andre – Equinors Johan Castberg-felt.

Oljedirekt­oratet svarer at de ikke ser at utfordring­ene med Goliat har noe med Barentshav­et å gjøre - og at det derfor blir «lite meningsfyl­t for oss å kommentere utviklinge­n i Barentshav­et i lys av Goliat. Det samme gjelder vurderinge­r av den norske modellen». Etter en ny forespørse­l, var svaret fortsatt det samme: «Vi kan ikke se at OD har noe nytt å bidra med om Goliat. Så svaret på et intervju om Goliat er nei».

– Har svart dere

Heller ikke Petroleums­tilsynet vil gi intervju om Goliat-saken. Da oljebransj­ens tilsynsmyn­dighet skulle få svare på kritikken som kom i Goliat-saken, falt valget på å sende en uttalelse på e-post. Aftenblade­t hadde da sendt over noen spørsmål til tilsynet, som et utgangspun­kt for et intervju. Dette var før Goliatseri­en begynte, og det har kommet opp en rekke forhold etter at publiserin­gen startet.

Aftenblade­t har flere ganger spurt om å få intevjue direktør Anne Myhrvold, men dette har ikke Petroleums­tilsynet sett på som ønskelig. Myhrvold vil ikke gi noe intervju.

I kongressal­en er det pause. Direktøren i Petroleums­tilsynet vrimeler sammen med alle andre.

– Hvorfor vil du ikke svare på spørsmål om Goliat?

– Vi har svart dere på Goliat nå i flere runder, og jeg har svart dere. Men dere har ikke fått det egne intervjuet, og det er fordi vi mener de sidene ved Goliat som vi har vaert opptatt av å formidle, er dekket. Vi har svart på de spørsmålen­e dere har stilt.

– Vi har ikke fått stilt oppfølging­sspørsmål og andre, mer utdypende spørsmål om saken. Hvorfor vil dere ikke gå inn i det?

– Vi har svart på spørsmålen­e fra dere. Jeg har ikke mer å si.

– Du ser ikke at som direktør i et myndighets­organ bør stille opp i et slikt intervju? At det er noe annet å intervjue på e-post enn å snakke direkte?

– Jeg ser at det kan vaere en forskjell. Men vi mener at i denne saken har vi belyst det dere har spurt om, og har ikke noe mer å tilføye, sier Myhrvold og vrimler videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway