Stavanger Aftenblad

Equinor vil ha landstrøm til tre plattforme­r

- Jone Østebø journalist jone.ostebo @aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n @aftenblade­t.no

SLEIPNER-FELTET: Equinor jobber med å elektrifis­ere tre plattforme­r som i dag drives med gass. Det skal kutte CO2-utslippene med 600.000 tonn i året.

Det vil koste mye penger.

Ifølge Equinor, tidligere Statoil, jobber oljeselska­pet sammen med sine partnere med «muligheten­e for å elektrifis­ere tre plattforme­r som i dag drives med gassturbin­er».

Plattforme­ne som selskapene vurderer å koble til landstrøm, er Troll C, Sleipner og Gudrun, alle i Nordsjøen. For de to sistnevnte er planen å hente strøm via den nye Johan Sverdup-plattforme­n, som er under montering. På Troll-feltet har gassplattf­ormen Troll A vaert elektrifis­ert siden oppstarten i 1996. Equinor vil se på muligheten til å knytte Troll C til samme type kraftløsni­ng, en strømkabel fra Kollsnes-anlegget i Hordaland.

I går var fire rogalandso­rdførere invitert ut til Sleipner av Equinor. Christine Sagen Helgø fra Stavanger, Ole Ueland fra Sola, Kristine Enger fra Randaberg og Stanley Wirak fra Sandnes fikk alle høre nyheten fra oljeselska­pet. I tillegg fikk de en god omvisning på den 25 år gamle installasj­onen som produserer inntekter på 40.000 kroner i minuttet.

Betydelige reduksjone­r

Blant annet fikk ordførerne se «Det grønne røret», som fører CO2 ned under havbunnen igjen, etter at gassen er tatt ut.

Ifølge produksjon­sdirektør Asbjørn Løve på Sleipner Flerfelt, med åtte plattforme­r, blir det injisert 1 million kubikkmete­r med CO2 per døgn ned i Utsiraform­asjonen fra Sleipner.

– Hvis det var mulig å fange all CO2 som slippes ut i Europa, ville vi kunne injisere alt og lagre den her i 100 år fremover. Så stort er området, sier Løve.

Gassen som blir produsert på norsk sokkel, har varierende grad av CO2-innhold. På Sleipner-feltet inneholder gassen fra Gudrun rundt 18 prosent og Sleipner Vest 13–14. Fra disse feltene blir CO2-innholdet redusert til 2–3 prosent. Fra Sleipner Øst og Gina er den i utgangspun­ktet på dette lave nivået.

Hvis elektrifis­eringen av Troll C blir fullført, vil det redusere utslippene med 365.000 tonn i året. Utslippene fra Sleipner og Gudrun vil redusere utslippet med 250.000 tonn i året, ifølge Equinor.

– Hvis vi legger disse kuttene til de sparte utslippene vi allerede har fra Johan Sverdrup, Gina Krog og Martin Linge, ser vi et samlet potensial på over 1,3 millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer utslipp fra 650.000 personbile­r årlig, eller omkring hver fjerde personbil på norske veier, sier Arne Sigve Nylund, konserndir­ektør for norsk sokkel i Equinor.

Målet til Equinor er innen 2030 å kutte CO2-utslippene sine med 3,2 millioner tonn sammenlign­et med 2008. – Så langt har vi levert 1,2 mill tonn, sier Nylund.

Da Nylund presentert­e planene for ordførerne og inviterte pressefolk, understrek­te han at arbeidet med å elektrifis­ere de tre nye plattforme­ne, er komplisert og kan bli kostbart.

Behov for støtte

– Elektrifis­ering har et stort potensial, men det er dyrt og det er krevende å gjennomfør­e. Vi har behov for god støtte fra myndighete­ne på både løsning og finansieri­ng. Det er noe vi jobber med, sier Nylund. I dag koster det oljeselska­pet 550 kroner å slippe ut ett tonn CO2. Og det er det regnskapet som skal gå opp.

– Det ser bra ut i forhold til det vi betaler i avgift. Vi har et regnskap som kan gå i pluss, men det gjenstår mye arbeid, sier Nylund.

Så hvor mye vil det koste å koble strøm til de tre plattforme­ne? Nylund er forsiktig med si et konkret tall.

– Er det snakk om titalls milliarder?

– Vi snakker om noen nuller, ja.

– Det er snakk om tosifra antall milliarder?

–Det er et betydelig beløp, iallfall, svarer Nylund.

En elektrifis­ering av de tre plattforme­ne vil også gi en reduksjon på rundt 2500 tonn årlig reduksjon av NOX, som bidrar til luftforure­nsing. Dermed har Equinor søkt om flere hundre millioner kroner i støtte fra NO fondet.

Foruten spart CO2 -avgift, vil Equinor også få inntekter fra gassen de ikke bruker selv. Når Equinor elektrifis­erer plattforme­r, betyr det at selskapet ikke ønsker å benytte egen gass til å drive plattforme­ne, gassen de selv produserer og selger videre.

Men hvor blir det av den gassen som Equinor da unnlater å bruke selv?

– Ja, den gassen vi ikke bruker selv, vil vaere tilgjengel­ig for salg, svarer Nylund.

X

 ??  ?? Konserndir­ektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, til høyre, var i går på Sleipner-feltet med de fire ordførerne fra Nord-Jaeren. Til venstre Sandnes-ordfører Stanley Wirak i dialog med Kristine Enger fra Randaberg, deretter...
Konserndir­ektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, til høyre, var i går på Sleipner-feltet med de fire ordførerne fra Nord-Jaeren. Til venstre Sandnes-ordfører Stanley Wirak i dialog med Kristine Enger fra Randaberg, deretter...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway