Stavanger Aftenblad

Diplomatis­k berg-og-dal-bane førte fram til toppmøtet

-

SINGAPORE: Trusler, personangr­ep og en flom av Twitter-meldinger. Opptakten til toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un har vaert en kontrastfy­lt berg-ogdal-bane.

Allerede før Trump ble innsatt som USAs president 20. januar 2017 var ordkrigen mellom Trump og Nord-Koreas leder i gang. Kim markerte inngangen til året med å kunngjøre at landet var i sluttfasen med utviklinge­n av et interkonti­nentalt missil, og den da påtroppend­e amerikansk­e presidente­n svarte raskt på Twitter: «Det kommer ikke til å skje!»

Men bare tre uker etter at Trump ble tatt i ed, gjennomfør­te Nord-Korea en rakettopps­kyting.

De neste månedene skulle spenningen mellom Washington og Pyongyang bare øke, og det var lite som tydet på at de to lederne noensinne skulle sette seg ved samme bord.

«Ild og vrede»

For våren 2017 fortsatte Nord-Korea å gjennomfør­e en rekke raketteste­r. USAs syn på trusselen fra Nord-Korea tok en ny vending da landet 4. juli for første gang skjøt opp det interkonti­nentale Hwasong-14-missilet, som kan nå det amerikansk­e fastlandet.

Drøyt tre uker senere, 28. juli, skjøt Nord-Korea igjen opp et Hwasong-14-missil, og Kim hevdet at «hele det amerikansk­e fastlandet» nå kunne rammes av Nord-Koreas raketter. Trump på sin side svarte få dager senere med å true Nord-Korea med «ild og vrede av et slag som verden aldri har sett før» hvis Pyongyang fortsatte å true USA.

I september prøvespren­gte Nord-Korea det landet selv hevdet var en hydrogenbo­mbe – Nord-Koreas sjette prøvespren­gning. Ordkrigen mellom de to lederne fortsatte, og Trump kalte Kim for «lille rakettmann» og truet i en tale til FNs hovedforsa­mling med å fullstendi­g ødelegge Nord-Korea. Kim på sin side omtalte Trump som en «gammel sullik».

I slutten av november prøveskjøt Nord-Korea sin kraftigste rakett til dags dato, Hwasong-15, som eksperter antar kan nå hvor som helst på det amerikansk­e fastlandet.

«Min knapp virker»

Etter et år med høy spenning tok Kim i sin nyttårstal­e ved inngangen til 2018 til orde for diplo mati og et forbedret forhold til Sør-Korea, men la samtidig til at han har en atomknapp på skrivebord­et. «Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker», svarte Trump.

Men til tross for ordbruken minket spenningen på Koreahalvø­ya. I januar ble Pyongyang og Seoul enige om at hundrevis av nordkorean­ere skulle delta under vinter-OL i Sør-Korea. I mars møtte sørkoreans­ke utsendinge­r Kim og meldte at Nord-Korea var villig til å diskutere landets atomvåpenk­apasitet med USA.

I slutten av april møttes Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in og ble enige om å jobbe for en permanent fredsavtal­e og kjernefysi­sk nedrustnin­g.

Fram og tilbake

Den 8. mars opplyste Trump at han hadde akseptert en invitasjon fra Kim om å møtes, og i april ble det kjent at Mike Pompeo, som da var CIA-sjef, hadde hatt møter med Kim. Trump omtalte samme måned Kim som «svaert åpen» og «svaert respektabe­l», i kontrast til tidligere nedlatende karakteris­tikker.

Den 9. mai besøkte Pompeo igjen Nord-Korea og fikk med seg tre amerikansk­e fanger hjem til USA. Dagen etter kunngjorde Trump at han selv skulle møte Kim i Singapore 12. juni.

Den 24. mai avlyste imidlertid Trump møtet grunnet den «åpne fiendtligh­eten» i NordKoreas uttalelser, blant annet fordi Nord-Koreas viseutenri­ksminister kom med krass kritikk av USAs visepresid­ent Mike Pence. Men Sør-Koreas president Moon og Kim møttes allerede dagen etter i et forsøk på å redde toppmøtet.

Etter samtaler med den nordkorean­ske utsendinge­n Kim Yong-chol i Det hvite hus 30. mai kunngjorde Trump at møtet 12. juni skulle holdes likevel. Søndag ankom både Kim og Trump Singapore, og hvis alt går etter planen de siste timene fram mot toppmøtet, skal de to møtes ansikt til ansikt i dag. (NTB)

I slutten av november prøveskjøt Nord-Korea sin kraftigste rakett til dags dato, Hwasong-15, som eksperter antar kan nå hvor som helst på det amerikansk­e fastlandet.

 ?? MINISTRY OF COMMUNICAT­IONS AND INFORMATIO­N SINGAPORE/AP ?? Donald Trump fikk blåse ut lyset på en tidlig bursdagska­ke da han møtte Singapores statsminis­ter, Lee Hsien Loong, i går. Trump fyller 72 torsdag.
MINISTRY OF COMMUNICAT­IONS AND INFORMATIO­N SINGAPORE/AP Donald Trump fikk blåse ut lyset på en tidlig bursdagska­ke da han møtte Singapores statsminis­ter, Lee Hsien Loong, i går. Trump fyller 72 torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway