Stavanger Aftenblad

Spania tar imot migrantski­p med 629 mennesker

-

ROMA: Spania vil ta imot et skip med 629 mennesker som både Italia og Malta nektet å la legge til kai. - Det er vår plikt, sier statsminis­ter Pedro Sánchez.

Spanias statsminis­ter Sánchez opplyste mandag at skipet Aquarius får lov til å legge til ved havnen i Valencia.

– Det er vår plikt å unngå en humanitaer katastrofe og tilby en trygg havn for disse menneskene, sa Sánchez, som understrek­er at Spania ønsker å oppfylle sine internasjo­nale forpliktel­ser når det gjelder å gi humanitaer hjelp.

Redningssk­ipet tilhører den franske hjelpeorga­nisasjonen SOS Mediterran­ée og har de siste dagene plukket opp migranter og flyktninge­r fra en rekke overfylte båter i Middelhave­t. Straks det ble klart at Spania ville ta imot skipet, takket både Italia og Malta, og Malta sa at de ville sende matforsyni­nger. Uten nye forsyninge­r ville skipet slippe opp for mat mandag kveld.

Blant de 629 flyktninge­ne og migrantene om bord, er det 123 enslige mindreårig­e og sju gravide kvinner. Leger Uten Grenser har også hjelpearbe­idere om bord.

Italia og Malta kranglet

Italia nektet å la skipet legge til kai og hevder at landet for lengst har tatt imot sin del av flyktnings­trømmen over Middelhave­t.

– Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningl­eir, tvitret Italias innenriksm­inister Matteo Salvini mandag.

– Nå stenger vi havnene, fortsatte Salvini, som tilhører det innvandrin­gskritiske partiet Ligaen.

Italia mente Malta måtte ta imot skipet, som mandag lå omtrent midt mellom Italia og Malta. Men Maltas statsminis­ter Joseph Muscat viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som koordinere­r redningsop­erasjonene.

Ifølge Muscat, som viser til internasjo­nale regelverk for redningsop­erasjoner til havs, er det derfor også Italia som har plikt til å ta imot skipet.

– Italia står i fare for å skape en farlig situasjon for alle involverte, sier Muscat.

EU krevde løsning

Før Spania sa seg villig til å ta imot skipet, ba EU Italia og Malta om snarest å bli enige om skjebnen til de 629 om bord i Aquarius.

– Vi ber alle involverte bidra til en rask løsning, slik at menneskene om bord i Aquarius snarest mulig og på trygt vis får gå i land, sa EU-kommisjone­ns talsmann Margaritis Schinas.

Tidligere denne helgen ble et annet redningsfa­rtøy fra tyske Sea-Watch holdt tilbake i 12 timer da det la til kai i Reggio Calabria sørvest i Italia med 232 flyktninge­r og migranter om bord.

Ifølge Sea-Watch ble kapteinen avhørt i fire timer, og journalist­er om bord måtte gi fra seg videooppta­k fra redningsak­sjonen før skipet fikk fortsette.

Sea-Watch opplyser videre at de ba Maltas kystvakt om å bistå i redningsak­sjonen i forrige uke, men at de fikk nei.

Strengere politikk

Italia fikk nylig en høyrepopul­istisk regjering som har lovet å føre en langt strengere innvandrin­gsog flyktningp­olitikk.

– Hvis noen tror at jeg ikke kommer til å løfte en finger mens vi får en ny sommer med ankomster, ankomster og nye ankomster, vel, så tar de feil, sa Matteo Salvini lørdag.

Også spansk redningstj­eneste melder om en rekke redningsop­erasjoner. I alt 334 flyktninge­r og migranter er plukket opp fra ni båter som forlot Nord-Afrika lørdag og søndag. I en av dem ble det funnet fire lik sammen med 49 mennesker som hadde overlevd turen.

(NTB)

Italia fikk nylig en ny regjering som har lovet en langt strengere innvandrin­gs- og flyktningp­olitikk.

 ?? SANTI PALACIOS ?? Afrikanske migranter blir reddet av den spanske organisasj­onen Proactiva Open Arms nord for Libya i juli i fjor.
SANTI PALACIOS Afrikanske migranter blir reddet av den spanske organisasj­onen Proactiva Open Arms nord for Libya i juli i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway