Stavanger Aftenblad

Medisinutd­anning for at Stavanger skal lykkes som helsehoved­stad

- Federico Juárez Stavanger Høyre

HELSE: Stavanger er allerede Norges energihove­dstad og en av Norges viktigste byer innen start-up og teknologiu­tvikling. Dette må utnyttes og kobles mot helsesekto­ren i Nye Stavanger for å revolusjon­ere helsetekno­logien.

Fra 1. januar 2020 slår kommunene Finnøy, Rennesøy og Stavanger seg sammen og blir «Nye Stavanger» kommune. Vi blir over 140.000 innbyggere fra Sjernarøya­na i nord til Forus i sør. Nye Stavanger vil vaere energihove­dstad, og vi får også nye muligheter for å utvikle vår nye kommune. Nye veivalg må tas, og disse skal identifise­res.

Stavanger Høyre har etablert flere arbeidsgru­pper med ulike formål. En av disse gruppene er helse og omsorg. Vi i helse og omsorg har fått et mandat til å lage en arbeidspla­n med visjon frem til 2030–2050 hvor vi ønsker å utvikle Nye Stavanger innen helse og omsorg.

Gode forutsetni­nger

Ett av våre konkrete mål er at Stavanger skal bli Norges nye helsehoved­stad ved å satse på teknologiu­tvikling, og at dette vil bidra til å skape flere arbeidspla­sser i tillegg til å gjøre Stavanger enda mer attraktiv å bo i. Det er flere årsaker til at vi tør å tenke så ambisiøst: y Nye Stavanger vil få nytt sykehus sammen med

Universite­tet i Stavanger (UiS) på Ullandhaug. y At regjeringe­n har bestemt seg for at Statens undersøkel­seskommisj­on for helse- og omsorgstje­nesten etableres i Stavanger-området, gir regionen nye muligheter innen denne sektoren.

Stavanger er allerede Norges energihove­dstad og en av Norges viktigste byer innen start-up og teknologiu­tvikling. Dette må utnyttes og kobles mot helsesekto­ren i Nye Stavanger for å revolusjon­ere helsetekno­logien. y Det er meldt inn et ønske om å etablere medisinutd­anning ved UiS, og dette er støttet av flere aktører i Stavanger-området.

En nødvendig utdanning

I dag utdannes litt over av 40 prosent av framtidige leger i utlandet. Vi mener at dette ikke kan fortsette. Det skal vaere utenlandsk­e studenter som vil utdanne seg i Norge, ikke omvendt. Det skal selvsagt vaere lov til å studere i utlandet dersom man vil, men ikke fordi man må. Derfor mener vi i arbeidsgru­ppen at nøkkelen for at vi skal lykkes med å gjøre Nye Stavanger til et viktig senter for ny helsetekno­logi i Norge og Europa, er nettopp medisinutd­anning ved UiS. Vi trenger at flere leger utdannes i Norge, og vi mener at mange av dem skal utdannes i Nye Stavanger.

Universite­t i Stavanger har allerede tatt et steg videre ved å etablere et eget fakultet for helsefag, som tilbyr mastergrad­er, doktorgrad­er og videreutda­nninger innen helseviten­skap og medisin. Men det kreves fortsatt mer arbeid for å få en medisinutd­anning i vår region. Utdanninge­n finnes allerede i Bergen, Tromsø, Oslo og Trondheim. Bergen ligger ikke lang unna oss, og der er er det etablert et kjent og dyktig fagmiljø. Dette gjør det enklere å utvikle et nytt medisinstu­dium ved UiS.

Likevel har vi Stavanger mye mer å tilby, og vi kan lett skille oss ut. For eksempel, en delegasjon sammensatt av representa­nter fra IRIS, Pumps & Pipes, Validé, Norwegian Smart Care Cluster, Stavanger Universite­tssjukehus (SUS), Greater Stavanger og Naeringsfo­reningen i Stavanter-regionen har vaert på besøk i Austin, Texas for å laere om erfaringer innen helse og innovasjon. Der laerte de at amerikaner­e har kombinert helse, teknologi og innovasjon for å skape en ny type medisinutd­anning som skiller dem fra resten av landet.

Vi må tenke annerledes

Noen ganger er vi nødt til å tenke utenfor boksen for å oppnå våre mål, og kanskje kan Stavanger følge Austins eksempel. Vi trenger ikke å etablere samme type medisinutd­anning som i resten av landet. Det vil vaere en fordel å skille seg ut, spille på regionens kompetanse og styrker, og skape noe nytt som gjør oss enda mer attraktive.

Noen viktige aktører er allerede etablert ved universite­tsområdet: IRIS, Pumps & Pipes, iPark og Greater Stavanger. Nye sykehus ved Ullandhaug kommer også i naerheten. At både akademia, sykehus, naerings- og gründermil­jø vil ligge så naer og tett ved siden av hverandre, er både spennende og en kjempeford­el. Helsecampu­s Ullandhaug i Nye Stavanger blir framtiden.

Nye arbeidspla­sser

Teknologio­verføring fra petroleums­virksomhet til helsesekto­ren kan også vaere en del av vår strategi som region. Petroleums­teknologi er uten tvil vår sterkeste side, og det er noe vi bør bruke til vår fordel. I en rapport fra Norsk olje og gass om teknologio­verføring fra petroleums­virksomhet­en, så var 6 av 26 bedrifter innen helsetekno­logi. Kombinasjo­n av ingeniør- og medisinutd­anning kan vaere et annet alternativ.

Nye Stavanger skal bidra til resten av landet gjennom innovasjon og teknologiu­tvikling. Vi skal lykkes gjennom å bruke våre styrker og erfaring til å sette Nye Stavanger på kartet som et av Europas senter for helsetekno­logi. Det er på tide å se på helsesekto­ren som en naering som kan skape nye muligheter for alle, og derfor trenger vi kompetanse vi ikke har i dag. Medisinutd­anning vil gi regionen den kompetanse­n og kunnskap som skal til for å lykkes.

Jeg vil at vi skal gjøre vår beste innsats for å sørge for at det etableres medisinutd­anning ved UiS, og for å legge til rette for innovasjon, investerin­g, skape nye arbeidspla­sser og nye muligheter innen helsesekto­ren for alle.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? Vi trenger å utdanne flere leger i Norge, og en medisinutd­anning ved UiS bør skille seg ut gjennom å lege vekt på teknologi og innovasjon.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) Vi trenger å utdanne flere leger i Norge, og en medisinutd­anning ved UiS bør skille seg ut gjennom å lege vekt på teknologi og innovasjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway