Stavanger Aftenblad

Er dette baerekraft­ig eldreomsor­g?

- Elsa Kristianse­n Leder i Senior Norge, Rogaland/Stavanger

POLITIKK: Hvorfor ligger Norge på jumboplass­en når det gjelder antall geriatere, og hvorfor forsvinner videreutda­nningen for sykepleier­e innen aldring og eldreomsor­g ved UiS?

I Aftenposte­n 26. mai i år skriver leder av Norsk forening for alders- og sykehjemsm­edisin Kjellaug Enoksen at Samhandlin­gsreformen truer eldres liv og helse. Hun sier i sitt innlegg at kompetanse innen eldremedis­in er nøkkelen til å løse de ufordringe­ne en aldrende befolkning gir. Videre peker hun på at dette er lite etterspurt i de høyspesial­iserte sykehusene.

Får i høyden et par dager

Dette er nok rett. Her er noen betraktnin­ger: Hvor finnes det for eksempel spesialise­rte geriatrisk­e avdelinger i norske sykehus? Og der de finnes, hvor lenge er det tillatt å ha en eldre person innlagt for utredning og behandling? Vår erfaring fra Stavanger er at alt for mange eldre som kommer gjennom nåløyet for innleggels­e i sykehusets spesialavd­eling for geriatri, i høyden får et par dager. Nok til en rask samtale med geriater og få tatt en del prøver av ulike slag.

Sykepleier­ne, mange av dem med spesialutd­anning og lang erfaring innen geriatri og eldreomsor­g, har sannsynlig­vis mer enn nok å gjøre med å administre­re den tekniske siden ved et sykehusopp­hold. Det er viktig nok, men hvem har tid til menneskene, den gode samtalen, livssituas­jonen, omsorgen? Takk og pris for de erfarne kvinner og menn som tidligere het hjelpeplei­ere. Men også for dem er det så godt som umulig å gi deres pasienter noe mer enn det høyst nødvendige i det de måtte trenge hjelp til.

Og så sendes man hjem, eller til et korttidsop­phold på sykehjem. Skrives man ut til hjemmet, venter for de aller fleste ansatte fra hjemmetjen­estene – oftest nye hver dag pluss/minus 20 i løpet av en måned. Er dette baerekraft­ig?

Eller man får et korttidsop­phold på et sykehjem. Da bør man kunne forvente en fortsettel­se av den behandling­en som ble påbegynt på sykehuset, og en aktiv videre individuel­l rehabilite­ring. Skjer det? Eller blir det en «oppbevarin­g» i et par uker der man har fordelen av å gå til dekket bord, få hjelp til personlig stell om nødvendig og noen turer for egen maskin, eller med hjelp til spisesalen til de tre eller fire måltider per dag. Er dette en eldreomsor­g som er baerekraft­ig eller en eldreomsor­g vi ønsker?

Hvorfor på jumboplass?

Noen spørsmål til slutt: Hvorfor ligger Norge på jumboplass­en når det gjelder antall geriatere. Totalt 132 per i dag, i forhold 682 i Sverige. Det har vaert vanskelig å finne eksakte tall for Danmark. Men det synes å vaere stor aktivitet utdannings­messig både for leger og annet sentralt personale der.

Hvorfor forsvinner videreutda­nningen for sykepleier­e innen aldring og eldreomsor­g ved universite­tet i Stavanger – og kanskje andre steder der høyskolene får status som universite­ter? Er dette en baerekraft­ig utvikling med tanke på dagens og morgendage­ns befolkning­sutvikling?

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Hvem har tid til menneskene, den gode samtalen og omsorgen, spør Elsa Kristianse­n.
SHUTTERSTO­CK – Hvem har tid til menneskene, den gode samtalen og omsorgen, spør Elsa Kristianse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway