Stavanger Aftenblad

Nå blir norsk ungdom hørt

- Jonas Andersen Sayed Fylkeslede­r, Rogaland KrFU

POLITIKK: I den nye kommunelov­en pålegger Stortinget alle norske kommuner å ha ungdomsråd. Jeg jubler, for dette vil øke barn og unges muligheter til å bli hørt i lokaldemok­ratiet.

I forslag til ny kommunelov valgte regjeringe­n nok en gang ikke å lovfeste ungdomsråd i norske kommuner, på tross av at mange kommuner i dag mangler dette. Heldigvis har nå opposisjon­spartiene gått sammen mot dette, og 7. juni ble lovendring­en vedtatt på Stortinget mot regjerings­partienes stemmer.

Ifølge FNs Barnekonve­nsjon har barn og ungdommer rett til deltakelse og innflytels­e i saker som vedrører dem, og et av kjennetegn­ene på det norske demokratie­t er nettopp at mange unge engasjerer seg i politikken og sosiale spørsmål. At mange kommuner allerede har egne ungdomsråd, er et tydelig tegn på dette. Dessverre er det derimot ikke slik i alle kommuner, og det er store forskjelle­r mellom kommunene når det gjelder ungdommers grad av medvirknin­g i lokaldemok­ratiet.

I dag er alle kommuner pliktet til å ha et eldreråd og et råd for funksjonsh­emmede. At eldre skal ha et eget råd, men ikke barn og ungdom, er mildt sagt merkelig da eldre i dag er betydelig bedre represente­rt i demokratie­t vårt enn ungdom. Det er bra for demokratie­t at denne forskjells­behandling­en nå tar slutt.

Stortinget feilet forrige gang ungdomsråd var oppe til behandling i 2015. Nå sørger KrF og resten av opposisjon­en for at den etterlengt­ede lovendring­en blir et faktum. Nå er ballen hos kommunene, som må sikre at ungdomsråd­ene gis mulighet til reell innflytels­e i alle saker som berører barn og ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway