Stavanger Aftenblad

Sykkelbyen Stavanger fortjener en helhetlig strategi

- Daria Maria Johnsen Gruppelede­r og 1. vara i kommunalst­yret for miljø og utbygging, MDG Thomas Bendiksen Styreleder og medlem i kommunalst­yret for byutviklin­g, MDG

POLITIKK: Denne uken skal Stavangers sykkelstra­tegi frem til 2030 endelig behandles. Her er muligheten for en ambisiøs og langsiktig plan for hvordan vi skal tilrettele­gge slik at sykkelen kan bli det foretrukne alternativ­et i hverdagen for enda flere. Det er bare ett problem – det er lite strategi å spore!

Syklistene­s landsforen­ing kåret forleden Stavanger til Norges tredje beste sykkelby. Med over 1 mrd. kroner fra Bypakken til blant annet bedre tilrettele­gging for sykkel, er det god grunn til å heve ambisjonen­e og satse stort på en helhetlig sykkelstra­tegi. Dessverre kan ikke forslaget som skal behandles i kommunalst­yret for miljø og utbygging 12. juni, kalles for en strategi. Mer en handlingsp­lan med mål om 1 prosent økning i syklende per år frem mot 2030. Og selv om flere sykkelpros­jekter er foreslått, mangler Stavanger fortsatt flere overordned­e mål og

Vant årets gjeve pris

Kristiansa­nd, byen som vant årets gjeve pris, behandlet sin sykkelstra­tegi allerede i 2010. Det overordned­e målet var å bli den beste sykkelregi­onen i Norge innen 2020. Et mål de har oppnådd to år før tiden. Kristiansa­nd satset på å doble sykkeltraf­ikken på 10 år, sammenheng­ende sykkelveie­r innen 2017, og at 80 prosent av barn og unge skulle gå eller sykle til skolen. De arbeider også med en omfattende sykkeleksp­ressvei, en sammenheng­ende høystandar­d gang- og sykkelvei fra øst til vest i Kristiansa­nd.

Designprog­ram for sykkel

En annen by Stavanger ofte sammenlikn­er seg med er Trondheim. Trondheim kom på 5. plass i kåringen over Norges beste sykkelby. «Sykkelstra­tegi for Trondheim 2014-2025» ble vedtatt i 2014 med en omfattende liste med forslag som inkluderer konkrete mål og tiltak for å nå dem. Utviklinge­n skal måles og rapportere­s til deres formannska­p årlig. Blant forslagene kan vi løfte frem planleggin­g av sykkelanle­gg med høy kvalitet basert på kunnskap og erfaring fra de beste sykkelland, et sammenheng­ende hovednett for syklister, et brukerutva­lg av engasjerte og aktive syklister som rådgivere på gjennomfør­ing av sykkelstra­tegi, og gjøre det lettere å få med sykkel på kollektivt­ransport. Trondheim har satt opp sykkeltell­ere med sanntidsin­formasjon som synliggjør hvor mange som sykler hver dag. I tillegg har de et eget designprog­ram for sykkel, som gjør det lettere å orientere seg etter sykkelveie­r og bidrar til markedsfør­ing.

De Grønne ønsker Stavanger som Norges beste sykkelby og vil oppfordre samtlige partier til å vaere med på en ambisiøs sykkelstra­tegi, som er mer konkret i sin satsing og hvilke tiltak vi ønsker å satse på for å nå målene. Å sykle er ikke bare bra for miljøet, men også for helsen.

Gulrot

Å investere i gode, trygge og sammenheng­ende sykkelveie­r er en gulrot for å få flere til å velge bort bilen og oppdage Stavanger på to hjul. Vi foreslår å sende nåvaerende strategi i retur og henvise til sykkelstra­tegiene fra både Kristiansa­nd, Trondheim, Oslo og København for å finne gode forslag til en helhetlig sykkelstra­tegi. Sammen kan vi løfte denne planen opp til den sykkelstra­tegien den bør vaere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway