Stavanger Aftenblad

Stiansen: – Bocuse D’Or har vaert en fantastisk døråpner

- Kine Hult kine.hult@ aftenblade­t.no Jonas Haarr Friestad jonas.haarr.friestad@ aftenblade­t.no

TORINO: I går morges gikk startskudd­et for de første ti kokkene i Bocuse d’Or Europe. Norges første gullvinner, Bent Stiansen, tror Christian André Pettersen kan havne på pallen.

Bråket fra tribunene i den store messehalle­n Lingotto Fiere i Torino er så øredøvende at en mindre trent person antakelig vil ha problemer med å høre seg selv tenke. Supportere med flagg og sine respektive lands farger på klaerne gjør sitt beste for å holde stemningen på topp mens de ti kokkene på konkurrans­ekjøkkenet foran dem gjør sitt beste for å få sine to retter klare på de 5 timene og 35 minuttene de har tilgjengel­ig. Etter det gjenstår det bare å få dommen fra de 20 fagdommern­e, som represente­rer hvert av de 20 landene som konkurrere­r.

Stor beundrer

Bent Stiansen er president i Bocuse D’Or Norge, og det er han som represente­rer Norge i dommerpane­let. Han var den første nordmannen som gikk til topps i den internasjo­nale Bocuse D’Orfinalen i Lyon, i 1993. Et kvart århundre senere er han fortsatt glødende opptatt av å bidra til at konkurrans­en holder det samme høye nivået, og ikke minst til at Norge skal hevde seg blant de aller beste i verden. Han spent på hvordan Christian André Pettersen vil klare seg på konkurrans­ens andre og siste dag, tirsdag, men har en god følelse.

– Jeg er en nesegrus beundrer av Christian André, for hans systematik­k, arbeidsive­r og arbeidsgle­de. Han har høye ambisjoner og er veldig dedikert, men han er samtidig ydmyk. Han har en tanke og mening bak det han gjør. Jeg synes han er en flott representa­nt for de unge kokkene, sier Stiansen til Aftenblade­t.

– Champions League

Vi møter ham utenfor messehalle­n. Kokker, hovedsakel­ig menn, i hvite uniformer og høye hatter strømmer stadig inn på arenaen. En av dem er Michel Roth, Bocuse D’Or-vinner fra 1991 og mangeårig kjøkkensje­f ved prestisjet­unge Ritz i Paris. Han hilser hjertelig på Stiansen før han forsvinner inn på konkurrans­ekjøkkenet.

– Dette er noe av det som er poenget med å vaere med i denne konkurrans­en, man blir kjent med de beste kokkene i hele verden, og kan utveksle erfaringer og ideer. Bocuse D’Or har vaert en fantastisk døråpner for meg, jeg har fått en nøkkel inn til den øverste kretsen i den gastronomi­ske verden. Vi er i Champions League, og de kokkene vi møter er spillere på Real Madrid og Barcelona, sier Stiansen.

Men selv om supportern­e lager like mye lyd som klassiske fotballhoo­ligans, er de langt mer vennlig innstilt til hverandre. Fra tribunen hvor de engelske supportern­e står, spiller en trompetist de første ti tonene av den franske nasjonalsa­ngen, hvorpå franskmenn­enes trompetist svarer med resten av strofen. Også blant kokkene hersker det tilsynelat­ende samhold og en vennlig stemning.

– Det er et internasjo­nalt pro-

Jeg er en nesegrus beundrer av Christian André, for hans systematik­k, arbeidsive­r og arbeidsgle­de.

Bent Stiansen, mesterkokk og president i Bocuse D’Or Norge

 ??  ?? I går inntok Bent Stiansen, nummer to fra høyre, dommerbord­et, hvor han vurderte tallerkenr­ettene til de første ti landene. I dag konkurrere­r de ti siste, og da blir også vinneren kåret.
I går inntok Bent Stiansen, nummer to fra høyre, dommerbord­et, hvor han vurderte tallerkenr­ettene til de første ti landene. I dag konkurrere­r de ti siste, og da blir også vinneren kåret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway