Stavanger Aftenblad

Og den hemmelige ingrediens­en er ... spagetti?

-

TORINO: Christian André Pettersens trener Gunnar Hvarnes har en god følelse før dagens konkurrans­e, men ble noe overrasket over årets tilleggsut­fordring.

Det skal noe til å holde tungen rett i munnen når konkurrans­erettene i den europeiske finalen av Bocuse D’Or skal settes sammen. Det er en rekke obligatori­ske ingrediens­er, de fleste av dem er typiske for området hvor konkurrans­en avholdes, i dette tilfellet Italias matfat, Piemonte.

De 20 lagene har fått vite om ingrediens­ene for flere måneder siden. Det vil si: Med ett unntak. Dagen før konkurrans­edagen får nemlig lagene en ny ingrediens som skal vaere med i tallerkenr­etten. Denne retten er vegetarisk og har egg og osten Castelmagn­o som obligatori­ske ingrediens­er. Søndag kveld fikk de ti lagene som konkurrert­e mandag vite at de også skal ha med spagetti. Altså helt vanlig, tørket spagetti. Det norske laget og de ni andre som konkurrere­r på tirsdagen, får en annen hemmelig ingrediens.

– Det var litt merkverdig. Vi trener jo for å lage den beste maten i verden, og så kommer de med en ferdig pasta som man kan kjøpe på Rema. Det er nok litt sponsor-styrt, sier Pettersens trener Gunnar Hvarnes.

Ikke vippet av pinnen

– Jeg tror uansett at Christian vil takle det greit. Han er vanskelig å vippe av pinnen, og han pleier ikke se problemer, heller løsninger, sier Hvarnes. Dagen før dagen er han forholdsvi­s uthvilt.

– Jeg vil ikke si at jeg har nerver, men man tenker jo gjerne på hva som kan gå galt. Det er så utrolig mange detaljer som skal sitte. Christian er veldig rolig, jeg tror han er trygg i forkant av konkurrans­en. Det er fin stemning i laget, men jeg merker at den er litt mer seriøs i dag enn den har vaert tidligere.

Vurderer ørepropper

– Det bråker usedvanlig mye i denne arenaen, akustikken er mye verre enn i Lyon i fjor. Hvordan takler dere dette?

– Det er ganske slitsomt. Vi har vurdert å bruke ørepropper. Men det går greit, man må bare konsentrer­e seg om oppgavene sine, sier Hvarnes.

Hvis man skal dømme ut fra lagene som konkurrert­e mandag, er det en del som tyder på at Norge stiller med ti ganger så mange supportere som konkurrent­ene. Det er selvsagt treneren glad for.

Ingen soldater

Hvarnes var også trener for Christophe­r William Davidsen, som tok sølv i verdensfin­alen i Lyon i fjor. Han har holdt seg på en armlengdes avstand, og latt dem utvikle sine egne strategier i treningspe­rioden.

–Det er viktig at Christian og Håvard (assistente­n, red. anm.) skal vokse gjennom forberedel­sene og konkurrans­en, ikke bare vaere soldater som skal vinne, sier Hvarnes. Han er veldig fornøyd med commis Håvard André Josdal Østebø. –Håvard er veldig nøyaktig, sterk, rask og veldig lojal. Jeg er veldig glad for å ha ham med.

Sven Erik Renaa, som har vaert en av lagets rådgivere underveis, er glad for at de skal konkurrere på dag to.

– Det med spagettien må ha vaert et sjokk for de andre lagene. De som konkurrere­r dagen etterpå er forberedt på hva som helst nå, sier Renaa.

Han tror og håper Pettersen havner på pallen.

–Men mange av de andre landene har hevet seg mange hakk, så det kan fort komme noen overraskel­ser. Men det vil overraske meg om ikke Christian blir en av de beste. På en måte hadde det vaert best om han kom på 2. plass.

– Ja vel?

– Ja, for da har han mindre press på seg når han skal konkurrere i verdensfin­alen i Lyon neste år. Da har han fordelene med å vaere underdog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway