Stavanger Aftenblad

De fremmede blant oss

- Egil S. Eide

Egentlig er alle på jorden i slekt og familie. Derfor står vi i et solidarisk felleskap med hverandre og har ansvar for hverandre. Alle er like verdifulle, skapt som de er i Guds bilde. Vi er medmennesk­er.

Vår neste kommer oss naermere i dag enn bare for 30-40 år siden. Vi ser fortvilels­en og lidelsen i fjernsynet og leser om brutale overgrep og hjerteskja­erende katastrofe­r i avisreport­asjer. Berøres vi? Vi kan ikke løpe likegyldig fra ansvaret, hverken som folk, kirke eller enkeltmenn­esker. Min neste er også mitt ansvar.

Dere skal elske innflytter­ne, for dere var selv innflytter­e i Egypt, formante allerede Moses i sin tid Israelsfol­ket. (5 Mosebok 10).

I dag gjelder det vårt forhold til flyktninge­r og asylsøkere som kommer til byer og bygder i landet vårt. Jeg leste nylig at 17,3 prosent i Norge har innvandrer­bakgrunn. De kommer fra en rekke land i Afrika og Asia og blant annet fra det hardt rammede og sønderknus­te syriske folk. Syrerne er nå den femte største innvandrer­gruppen i Norge. Det er registrert til sammen 27 400 innvandrer­e fra Syria.

Visst er god integrerin­g viktig, slik at våre nye landsmenn kan laere norsk, få arbeid og inntekter til livsopphol­det. Men også inkluderin­g er viktig. Hvordan møter vi dem når de kommer i vår vei?

Takk til alle menigheter og mennesker som møter «de fremmede blant oss» med varme og kjaerlighe­t! Men ofte er det nok altfor sant det Nils Ferlin skriver: «Nå er det ikke langt mellom menneskene­s hus, men langt mellom hjerte og hjerte».

«Da jeg tørstet og sultet, var du der, var du der? Da jeg frøs og var fengslet, var du der, var du der? Da jeg kom som en fremmed, var du der, var du der?» 671 i Norsk Salmebok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway