Stavanger Aftenblad

Matlaging som toppidrett

-

LEDER: Konkurrans­emat er absolutt ikke for alle, men verdien av Bocuse-heder er likevel stor.

Igjen står en norsk kokk øverst på pallen i Bocusesamm­enheng. Christian André Pettersen, som er kjøkkensje­f på Mondo i Sandnes, vant Bocuse d’Or Europa foran deltakerne fra Danmark og Sverige, og gjorde dermed «europamest­erskapet for kokker» til en ren skandinavi­sk parademars­j. Dermed er Pettersen selvsagt også en het kandidat til å stikke av med den aller gjeveste prisen for konkurrans­ekokker, den globale finalen i Bocuse d’Or i Lyon i januar. I fjor fikk Pettersen sølv i det uoffisiell­e verdensmes­terskapet.

Norske kokker har hevdet seg usannsynli­g bra i denne konkurrans­en, som ble innstiftet av den franske legenden Paul Bocuse. I sitt hjemland er Bocuse, som døde i januar i år, en nasjonalsk­att og et ikon. Han ledet an i utviklinge­n av det moderne franske kjøkken, men med en dyp respekt for den århundrela­nge tradisjone­n han var en del av. Og når norske kokker ikke bare klarer å hevde seg i konkurrans­en med de beste franske, italienske, spanske og amerikansk­e kollegene, for å nevne noen land med meget sterke tradisjone­r for kokkekunst på aller høyeste nivå, er det imponerend­e og en stor fjaer i hatten for hele det matfaglige miljøet. Norge har vunnet verdensfin­alen fem ganger, bare slått av Frankrike med sine sju gull.

Samtidig er det viktig å huske på at matlaging på dette nivået ikke har noen saerlig overføring­sverdi til hverdagsli­vet, verken på restaurant­kjøkkenet eller i de tusen hjem. Dette er matlaging på et teknisk nivå og med en innsatsfak­tor som gjør at maten er utenfor rekkevidde både praktisk og økonomisk. Poenget med en konkurrans­e som Bocuse er ikke å vise folk flest hva de kan få til, men å vise hva de beste i verden kan klare, etter intens trening og med et stort støtteappa­rat rundt seg. Dette er matlaging som toppidrett, og dermed naerliggen­de å sammenlikn­e med de norske prestasjon­ene i skiidrett. På samme måte som veldig få mennesker kan sette utfor de bakkene som våre alpinister konkurrere­r i, er det veldig få som kan prestere slik Pettersen gjør på kjøkkenet.

Så hvor ligger verdien, ut over at det er artig at Norge gjør det bra? Blant annet at det styrker markedsver­dien til norske restaurant­er. På samme måte som stjerner fra Michelin gjør de beste restaurant­ene til reisemål for matglade turister, blir stjernekok­kene trekkplast­re i seg selv.

 ?? TOM HAGA/KULTURMEGL­ERNE ?? Christian André Pettersen er en av verdens beste kokker. Og han represente­rer et land som har gjort det usannsynli­g bra i slike konkurrans­er i mange år. Det er ikke bare en fjaer i hatten for matnasjone­n, men noe som kan omsettes i kroner og øre.
TOM HAGA/KULTURMEGL­ERNE Christian André Pettersen er en av verdens beste kokker. Og han represente­rer et land som har gjort det usannsynli­g bra i slike konkurrans­er i mange år. Det er ikke bare en fjaer i hatten for matnasjone­n, men noe som kan omsettes i kroner og øre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway