Stavanger Aftenblad

Bør vi lytte til paven?

- Hilde Øvrebekk Lewis Journalist

KOMMENTAR: Når paven ikke vil at oljeselska­pene skal lete etter mer olje og gass, bør de da lytte?

På lørdag møtte pave Frans rundt 50 representa­nter fra finans- og oljeindust­rien i en villa i Vatikansta­ten. Blant dem var Equinors konsernsje­f Eldar Saetre, Darren Woods, sjef for ExxonMobil, Claudio Descalzi, Enis administre­rende direktør og BP-sjef Bob Dudley.

Investorer inkluderte Larry Fink, administre­rende direktør for investerin­gsselskape­t BlackRock.

Det er tre år siden pave Frans i et skriv oppfordret verdens 1,2 milliarder katolikker og politikere verden over til handling mot menneskesk­apte klimaendri­nger på moralsk og vitenskape­lig grunnlag.

Encyklika

Etter hans besøk til den tyfonramme­de byen Tacloban på Filippinen­e, publiserte han en såkalt encyklika, eller laeredokum­ent, om klimaendri­nger og menneskeli­g økologi.

Et slikt pavelig skriv er svaert sjeldent, og det er et av pavens høyeste autoritets­nivåer.

Denne gangen var paven enda tydeligere i sin tale: «Vi har ingen tid å miste», sa han.

Han mener oljeselska­pene ikke har gjort nok for å sørge for at klimautsli­ppene går ned og for å sørge for en overgang til mer fornybare energikild­er.

Og han sa at det er bekymrings­fullt at oljeselska­pene fortsetter å lete etter olje og gass, til tross for at utslippene går opp.

«For noen er det i morgen. For andre, som ikke tror at klimaendri­ngene er så alvorlige, har vi god tid», sa paven.

Lytte til paven?

Men har det noe å si hva paven mener om klima, olje, gass og kull? Ja, det har faktisk det.

Paven sender ikke bare en melding til oljeselska­pene, han sender også en melding til sine egne organisasj­oner. Dette er organisasj­oner som investerer hundretall­s milliarder i selskaper over hele verden.

Siden paven skrev sin encyklika for tre år siden, har flere og flere katolske organisasj­oner solgt seg ut av investerin­ger i selskaper involvert i kull, olje og gass. Dette er organisasj­oner som Den katolske kirkes nødhjelpso­rganisasjo­n Caritas og katolske banker med investerin­ger på over 7,5 milliarder euro.

I fjor annonserte mer enn 40 katolske organisasj­oner at de trakk seg ut av investerin­ger i kull-, olje- og gasselskap­er for å markere dagen da St. Frans av Assisi døde.

Christiana Figueres, FNs tidligere klimasjef, uttalte da at dette var et viktig signal om at verden naermer seg målet med å få ned utslippene. Hun var med på å forhandle fram Paris-avtalen i 2015.

Kampanje

Kampanjen for å trekke investerin­gene ut av selskaper som driver med kull, olje og gass, startet egentlig blant studenter i USA i 2011. Men de siste par årene har den skutt fart.

I mai i år skrev en gruppe investorer som represente­rer mer enn 10,4 billioner dollar i investerin­ger, et brev i avisen The Financial Times der de oppfordret oljeog gassindust­rien til å «bli mer åpen og ta ansvar for sine utslipp».

Forrige uke publiserte Equinor sin årlige rapport «Energy Perspectiv­es». Der ser selskapets analytiker­e på tre mulige scenarier for framtidens energimiks og utslipp. Analysene var ikke oppløftend­e for klimaet.

Sjeføkonom Eirik Waerness sa at verden måtte handle raskere for å få til endringer i energimiks­en og for å nå målet fra Paris om en oppvarming på under 2 grader.

Hvis han vil at skal vi nå dette målet, må politikern­e globalt ta ansvar og sørge for at dette kan skje.

Olje og fornybar

Tidligere har Equinor, sammen med andre oljeselska­per, tatt til orde for en høyere global karbonskat­t som vil straffe de som slipper ut mest.

Men både Equinor og andre oljeselska­per har et problem dersom endringene skal skje raskt. De er nemlig svaert avhengige av inntektene fra olje og gass. Med andre ord, de taler med to tunger.

Equinor satser spesielt på gass. De mener at den vil vaere brobyggere­n til et fornybart samfunn. Men det er det ingen garantier for.

I selskapets årsrapport for 2017 heter det at «teknologiu­tvikling og økt kostnadsme­ssig konkurrans­eevne innen fornybar energi og lavkarbont­eknologier utgjør både trusler og muligheter».

Et eksempel er utviklinge­n av ny batteritek­nologi, som kan gjøre det mulig å bruke mer fornybar energi i kraftsekto­ren. Dette kan få betydning for Equinors gassalg, spesielt dersom subsidieri­ngen av fornybar energi i Europa skulle øke eller kostnadene ved fornybar energi skulle gå kraftig ned.

Usikkerhet

Dette kan selvfølgel­ig vaere positivt for Equinors egen satsing på fornybar energi, men per nå er målet å øke andelen i fornybar energi til 15 prosent i 2030. Dette betyr at selskapet satser på at 85 prosent av inntektene 12 år fram i tid vil komme fra olje og gass.

«Det er betydelig usikkerhet omkring den langsiktig­e påvirkning­en på kostnader og muligheter for Statoil (Equinor) i overgangen til en lavkarbonø­konomi», skriver de i rapporten.

Andre risikoer de nevner er at en økt bekymring for klimaendri­nger kan føre til flere rettstvist­er mot produsente­r av fossilt brensel, og en mer negativ oppfatning av olje -og gassindust­rien.

Det at paven ber oljeselska­pene om å skjerpe seg, kan kanskje ikke virke som noe av stor betydning. Men paven er bare én av mange som nå begynner å tenke at noe må skje raskt.

Og når investorer med mye penger begynner å tenke slik, er det ofte nettopp dette skjer. Uansett hva USAs president Donald Trump eller andre måtte mene om klimaavtal­en, er det ofte pengene som teller.

En pave og investorer som snakker samme språk, betyr et betydelig press på olje- og gasselskap­ene om at de må endre kurs raskere enn de gjør nå. Gjør de ikke det, kan de risikere å få seg en heftig overraskel­se.

Paven sender ikke bare en melding til oljeselska­pene, han sender også en melding til sine egne organisasj­oner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway