Stavanger Aftenblad

- Vi foreldre må møtes og snakke om kriminalit­et som rammer og begås av våre barn

- Cornelius Munkvik journalist cornelius.munkvik @aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n @aftenblade­t.no

STAVANGER: – Når dette er over, og først da, skal jeg sette meg ned og gråte, sier en 43 år gammel mor. For en tid tilbake måtte hun sende datteren sin bort fra byen på grunn av seksuelle overgrep begått av en annen ungdom.

Forrige torsdag inviterte Stavanger Aftenblad og Sølvberget til debatten «Dere må våkne, foreldre. Det er snakk om grov vold.»

–Vi har vaert våkne en god stund allerede, sier 43-åringen og to andre mødre som Aftenblade­t treffer noen dager etter debatten.

–Vi jobber på spreng for å få ungdommene våre bort fra miljøer med rus, vold og trusler. Min sønn blir truet av andre ungdommer til og med fordi jeg engasjerer meg. Din mors engasjemen­t kan vaere farlig for deg, sto det i en snapchat-melding jeg leste på hans mobil, sier en 39 år gammel mor.

Våre ungdommer

43-åringen, 39-åringen og en 40 år gammel mor ønsker alle å vaere anonyme for å verne deres barn. De tre har ungdommer tidlig i tenårene som alle har utfordring­er knyttet til ungdomskri­minalitet.

– Hvorfor så vi ikke dette komme? Hvor gikk det galt? Hvordan feilet vi? Vi tre har alle yrker som tilsier at vi absolutt burde sett faresignal­ene, sier 40-åringen, som er sjeleglad for at hun nå har fått kontakt med andre foreldre i samme situasjon.

De tre fikk kontakt med hverandre da en av dem satte seg ned for å finne ut mer om sin sønns venner.

– Jeg sendte meldinger og ringte til flere foreldre. Noen svarer at dette ikke angår dem. Andre blir sinte. Det er synd for her mener jeg at vi foreldre må jobbe sammen. Det er nemlig riktig som Aftenblade­t skriver; det er snakk om grov vold. Det er også snakk om rus, mobbing og trusler. Det er snakk om overgrep. Og det er snakk om ungdommene våre, sier 39-åringen. I håp om å komme i kontakt med flere foreldre har de tre opprettet Facebook-siden Ungdomsfor­eldre i Stavanger. Til nå er ni familier represente­rt.

– Vi deler telefonnum­re og annen informasjo­n og vi tipser hverandre om hendelser. Det er bare fint om ungdommene vet at vi har en slik gruppe og at vi foreldre snakker sammen, sier 40-åringen.

Brannslukk­ing

Flere av dem har selv ringt til barneverns­tjenesten, rus-telefonen og til uteseksjon­en, og de har også vaert i kontakt med politiets U18-gruppe. –Et av problemene som utpeker seg er at etatene ikke jobber med ungdommer tidlig i tenårene. Ungdommer helt ned i 12-årsalderen er med i disse miljøene, men i dag konsentrer­er etatene seg om ungdommer som har fylt 16 år. Det er mye for sent om man vil drive forebyggen­de arbeid. Det politiet gjør i dag er brannslukk­ing, sier 43-åringen, som er glad for at et forebyggen­de avsnitt er på plass i Sør-Vest politidist­rikt.

Ingen perfekte

De tre mødrene legger ikke skjul på at jobben de legger ned for å få ungdommene sine bort fra rus, vold og trusler koster.

– Når alt dette er over skal jeg sette meg ned og gråte. Det har jeg ikke tid til nå. Nå må jeg kjempe for datteren min og hennes oppvekst. Hun har måttet reise

Sjekk mobilen til barna dine ofte. Det er ikke sikkert du liker alt du finner der, men det er viktig at du ser det.

Mor (39)

 ??  ?? – Min jobb er ikke å vaere vennen til min sønn, men å vaere hans mor. Om jeg i tillegg får vaere hans venn så er det en ren bonus, sier en av mødrene Aftenblade­t har snakket med. De tre håper at andre foreldre vil melde seg inn i deres Facebook-gruppe.
– Min jobb er ikke å vaere vennen til min sønn, men å vaere hans mor. Om jeg i tillegg får vaere hans venn så er det en ren bonus, sier en av mødrene Aftenblade­t har snakket med. De tre håper at andre foreldre vil melde seg inn i deres Facebook-gruppe.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway