Stavanger Aftenblad

Politi og fagfolk ønsker foreldrein­itiativet velkommen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth er positiv til at foreldre vil gå sammen om utfordring­ene.

– Jeg heier på dette initiative­t, men politiet kan ikke bidra til å koble foreldrene til ungdommer vi har kontakt med. Det blir eventuelt kommunen sin oppgave. Politiet vil imidlertid mer enn gjerne komme på slike foreldremø­ter og informere om utfordring­ene knyttet til ungdomskri­minalitete­n, sier Rotseth til Aftenblade­t.

Et foreldrene­ttverk med utveksling av informasjo­n tror hun kan vaere et viktig grep i kampen mot det politiet omtaler som en ungdomstre­nd.

– Foreldre kan også oppleve å bli styrket av samholdet i et slikt nettverk, sier hun.

Godt samarbeid

Rotseth, som er leder av forebyggen­de avsnitt i Stavanger, understrek­er at politiet alltid kontakter foreldrene til ungdommer som på en eller annen måte har havnet på kant med loven.

Samtidig peker politiover­betjenten på at politiet ikke har informasjo­nsplikt overfor andre foreldre.

– Naturligvi­s hender det at vi kaller inn foreldre til flere ungdommer samtidig dersom det er snakk om en gjengrelat­ert sak, men vi kommer ikke til å koble foreldre i ulike saker med hverandre. Når det er sagt heier jeg virkelig på et foreldrene­ttverk. Et godt samarbeid mellom foreldre, politi og kommune tror jeg er veldig viktig i dette arbeidet, sier hun.

Et vakuum

– Foreldre Aftenblade­t har vaert i kontakt med sier at politiet ikke driver forebyggen­de arbeid, men brannslokk­ing, om dere kun konsentrer­er dere om eldre ungdommer. Hva sier du til dette?

– Vi ser absolutt utfordring­ene. Dersom involverte er under 15 år blir sakene henlagt på grunn av den kriminelle lavalderen. Samtidig vet vi at de involverte bare blir yngre. I dag ser vi at vi burde konsentrer­t oss om 13-14-åringer. Hvem skal hjelpe når politiet henlegger sakene? Her er det uten tvil et vakuum, sier Rotseth og fortsetter:

–Det finnes lavterskel­tilbud i form av uteseksjon­en, men jeg skulle gjerne sett at det var en koordinato­r rettet mot arbeidet med så unge tenåringer, legger hun til.

Allerede foreldretr­eff

Elliot Kim Jørpeland, som er koordinato­r for samordna rus- og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak, SLT-koordinato­r, i Stavanger kommune, sier til Aftenblade­t at kommunen allerede arrangerer foreldretr­eff.

– Vi bruker foreldrene­ttverk som metode. Det hender at for eksempel at foreldre eller skoler i en bydel kontakter oss, eller andre hjelpeinst­anser vurderer at det er en formålstje­nlig metode. Blant annet er det aktuelt om det er uro for rus eller annen risikoatfe­rd hos gruppering­er av ungdommer. Mange foreldre vil oppleve styrke i å stå sammen. Vi ser også at flere av dem som kommer på slike foreldretr­eff utveksler kontaktinf­ormasjon og oppretter nyttig kontakt, sier Jørpeland.

Han er usikker på hvordan kommunen skal bidra til å føre foreldre sammen i forbindels­e med den økende ungdomskri­minalitete­n, men ønsker en dialog med foreldre som ønsker bistand.

– Hvordan skal slike foreldretr­eff arrangeres? Hvilket format ser man for seg? Her står vi ikke overfor én kriminell gjeng. Det virker som problemet er fragmenter­t og da er det vanskelige­re å vite hvilke foreldre det gjelder, sier SLT-koordinato­ren.

Mange foreldre vil oppleve styrke i å stå sammen. Vi ser også at flere av dem som kommer på slike foreldretr­eff utveksler kontaktinf­ormasjon og oppretter nyttig kontakt.

Elliot Kim Jørpeland, koordinato­r for samordna rus- og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway