Stavanger Aftenblad

Hopp på en selvkjøren­de buss

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

FORUS: Ifølge Kolumbus var det kø for å komme inn på Norges første selvkjøren­de buss første dagen den var i normal drift.

Offisiell åpning av testperiod­en av den selvkjøren­de bussen på Forus er egentlig 25. juni. Men siden alt var klart likevel, besluttet Kolumbus å starte opp allerede tirsdag. Og det skal ha vaert en umiddelbar suksess.

– Den gikk i seks timer i dag, og det var stort sett fullt på alle avganger, sier kommunikas­jonssjef Grethe Skundberg i Kolumbus.

Bussen skal kjøre en fast rute mellom Tvedt-senteret og Forus Sportssent­er, en strekning på 1,2 kilometer. Farten vil bli 12 kilometer i timen, og med alle stoppene vil turen ta ti minutter en vei.

Bussen skal gå i et område med 3500 selskaper og 40.000 ansatte.

Endelig ruteoppleg­g er ennå ikke klart, men ifølge Skundberg vil bussen trolig gå tur/retur to ganger i timen når den er i drift.

Testperiod­en med vanlige passasjere­r vil pågå ut året. Om bord vil det vaere en operatør som kan bremse i nødsituasj­oner og som kan starte opp bussen igjen når den stopper av seg selv.

–Den er programmer­t til å stoppe av seg selv hvis det løper noen ut i veien, eller noen foretar en aggressiv forbikjøri­ng. Og da trengs det en operatør for å fortsette kjøringen igjen. I dag var det ett slikt stopp, forteller Skundberg.

Kolumbus må følge nasjonale retningsli­njer for testing av selvkjøren­de busser. Det betyr maks 12 kilometer i timen og maks seks passasjere­r om gangen, slik at alle har sitteplass.

– Når kan vi vente at selvkjøren­de busser blir vanlig?

– Hvis teknologie­n fortsetter i samme tempo, tror jeg at dette blir et vanlig syn i byen innen åtte år, mener Skundberg.

 ?? KOLUMBUS ?? Tirsdag startet den selvkjøren­de bussen å ta opp passasjere­r på Forus.
KOLUMBUS Tirsdag startet den selvkjøren­de bussen å ta opp passasjere­r på Forus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway